ATEK Belçika ile uydu ve teleskop

ATEK Belçika ile uydu ve teleskop üretecek -Antalya Teknokenti Genel Müdürü Prof. Dr. Certel: -Antalya Teknokenti, Belçikada iki firma ile uydu ve teleskop yapımına yönelik iki anlaşma imzaladı -Böyle bir imalatın içinde hocalar
ANTALYA (A.A) - Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Antalya Teknokenti (ATEK) Genel Müdürü Prof. Dr. Muharrem Certel, Antalya Teknokentinin Belçikada iki firma ile uydu ve teleskop yapımına yönelik iki anlaşma imzaladığını belirterek, Böyle bir imalatın içinde hocalarımız, mühendislerimiz görev alırsa bu teknolojinin Türkiyeye transferinde ciddi anlamda katkı sağlarlar dedi.
     Prof. Dr. Muharrem Certel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya Teknokentinde bugün 72 firmanın faaliyet gösterdiğini söyledi. Antalya Teknokentinin 38 patent ile İTÜ ARI Teknokentinden sonra ülke genelinde ikinci sırada bulunduğuna dikkati çeken Certel, teknokentteki firmaların ise otomasyon, yazılım, nano teknoloji, tohumculuk gibi alanlarda faaliyet gösterdiğini anlattı.
     Geçen yıl San Franciscodaki Silikon Vadisinde Astek adıyla bir şirket kurduklarını hatırlatan Prof. Dr. Certel, faaliyete geçen şirketin aktif hale gelmesi için çalışmaların sürdüğünü vurguladı.
     Prof. Dr. Certel, şöyle konuştu:
     Amacımız burada geliştirilen yazılımların orada bizim üzerimizden pazarlanması ya da ihalelere bizim teknokentteki firmalarımızın güç birliğiyle girmesi. Oradan bir alt yüklenici olarak herhangi bir otomasyon ihalesi alındığı zaman biz buradaki firmalarımız adına o işleri alalım, onlar da bu işleri yapsınlar. Dolayısıyla burada üretilen teknolojiyi ya da yeniliği oralarda pazarlayalım istiyoruz. Aynı isimli Antalyadaki firmamız İl Milli Eğitim Müdürlüğünün işlerini aldı. Şu anda teknoloji transferleri ve proje danışmanlığı üzerinden yaklaşık 400 bin lira net getirisi var.
    
     -Belçika ile ortak proje-
    
     Antalya Teknokentinin Belçikada iki firma ile uydu ve teleskop yapımına yönelik iki anlaşma imzaladığını da belirten Prof. Dr. Muharrem Certel, teleskop aynaları ve CCD kameraların yapılmasının özel bir teknoloji olduğunu ve çok az ülkenin bu teknolojiye sahip olduğunu bildirdi.
     Ayrıca Türkiyede kurulacak gözlem evlerinin teleskoplarının üretilmesine ilişkin de çalışma yapılacağını ifade eden Certel, şöyle konuştu:
     Bir tarafta bizim insan kaynağımız, üniversitemizdeki akademisyenlerimiz, diğer tarafta da bu bilgiye ihtiyaç duyan sanayici var. Bir teknolojiyi edinebilmemiz için o teknolojiyi üretenlerle işbirliği yapmamız lazım ki öğrenebilelim. Bunlar da ihalelerde özel şartlarla belirlenir. Bu tip teknoloji transferleri böyle ortak girişimler, işbirliği, üretim ve ihalelerle olur. Dünyada çok az ülke teleskop aynalarını yapabiliyor. Bunların yüzeylerinin çok iyi test edilmesi gerekiyor. Bunun için de uzun yıllar belli ekipleri yetiştirmeniz gerekiyor. Mesela bugün Güney Kore, 30 yıl önce böyle bir projeye geçmiş. Bugün yapabildikleri ayna çapı 1 metreyi geçmiyor. Biz Seule gittiğimiz zaman onlar ki uydu yapabilen teknolojiye sahip ülkelerden, dünyanın en büyük teleskobunun ortağı onlar, ama onlar bile 30 yıllık emek ve çok büyük yatırımdan sonra henüz üst düzeye gelmiş değiller. Dolayısıyla bu alanda en azından bilim insanlarımızın ilgisini çekip, bu teknolojiyi öğrenmeleri için adım atıyoruz. Böyle bir imalatın içinde hocalarımız, mühendislerimiz görev alırsa bu teknolojinin Türkiyeye transferinde ciddi anlamda katkı sağlarlar.
     Certel, Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephenin 18 Ekimde Ankarada Cumhurbaşkanlığında Belçika Prensi Philip ile anlaşmayı basın önünde güncelleyeceklerini de bildirdi.
    
     -Türkiye, parlayan yıldız-
    
     Prof. Dr. Muharrem Certel, Türkiyenin özellikle Avrupada yaşanan ekonomik krize rağmen parlayan bir yıldız olduğunu, bunun da Antalya Teknokentinin faaliyetlerine ilgiyi artırdığını kaydetti. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan rahim, yüz, kol ve bacak nakillerinin bu ilginin artmasında etkili olduğuna işaret eden Certel, bu gelişmelerin dünyaca ünlü bilim insanlarının araştırma yapmak için Akdeniz Üniversitesini tercih etmesine katkısı olduğunu vurguladı.
     Certel, Antalya Teknokentinde gıda alanındaki çalışmaları da önemsediklerini, gıdaya yönelik çalışma yapan firmaların Antalya Teknokentine gelmesini hedeflediklerini kaydetti.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
10 Ekim 2012 12:28
DİĞER HABERLER