Avrupa Gazeteciler Federasyonu: Keneş'in tutuklanması bir algı çalışması

Today's Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş'in attığı tweetler yüzünden tutuklanmasına bir tepki de Avrupa Gazeteciler Federasyonu'ndan (EFJ) geldi. EFJ Türkiye ve Balkan Sorumlusu Mehmet Köksal, gözaltının gayri hukuki olduğunu söyledi. "Sadece algı yaratmak için Cumhurbaşkanı'nın bu tweetleri üzerine aldığını görüyoruz." diyen Köksal, Zaman Grubu'na yönelik akreditasyon, tehdit ve tutuklamaya kadar varan baskıların yaşandığını söyledi.

Keneş'in tutuklanmasını kınadıklarını belirten Mehmet Köksal Keneş'in tweetlerinden herhangi bir kişinin ismine rastlamadıklarını, tutuklamanın algı için yapıldığını söyledi. Hukuken Keneş'in suçsuz olduğunu savunan Köksal, konuyu Avrupa Konseyi'ne de şikayet ettiklerini aktardı.

Zaman Grubu'na yönelik baskıların bariz olduğunu ve açıktan yapıldığını söyleyen Köksal, "akreditasyondan tutun tehdide ve tutuklamaya kadar giden bir baskı" olduğunu söyledi. EFJ Üyesi Mehmet Köksal, "Onlara yönelik şiddetin arttığını görüyoruz ve tabii ki kınıyoruz. Kesinlikle dava ile ilgili olmayan şeyler bahane ediliyor. Basını susturmak, korkutmak istiyorlar." dedi.

BATI AVRUPA'DA HAKARET YASASI ÖZGÜRLÜĞÜ KISITLAMAK İÇİN KULLANILMIYOR

Türkiye'de Cumhurbaşkanı'na hakaret suçlamasıyla 11 kişinin tutuklu olması, 150 adet de dava açılmasını değerlendiren Köksal, benzeri hakaret yasalarının Batı Avrupa ülkelerinde de olduğunu fakat bu yasaların gazeteci tutuklamak ve özgürlükleri kısıtlamak için bir araca dönüştürülmediğini vurguladı. Tutuklamalar yerine tazminat davaları açılabileceğini ifade eden Köksal, Cumhurbaşkanı'nın da hakaretten yargılandığını hatırlattı ve hakaretten yargılananlar için bir prosedürün hayata geçirilmesini teklif etti.

"SUSMUYORSANIZ SİTENİZİ, GAZETENİZİ KAPATIYORLAR"

Türkiye'de bu yasanın orantısız şekilde uygulandığını ve basına yönelik sansür haline getirildiğini söyleyen Köksal, "Susmuyorsanız sitenizi, gazetenizi kapatıyorlar." diyerek yapılan baskılara tepki gösterdi. Herkese sağduyu çağrısı yapan yöneticilerin aslında kendilerinin sağduyulu davranmadıklarını ifade eden Köksal, "Basın mensuplarını korumak gerekiyor. İşlerini yaparken güvenlikleri sağlanmalı." ifadelerini kullandı.

KORKU ATMOSFERİNDEN İŞADAMLARI DA NASİBİNİ ALIYOR

7 televizyon kanalının önce Tivibu ardından Digiturk yayın platformlarından kaldırılmasına ilişkin de açıklama yapan Köksal, "İşadamları da baskılardan nasibini alıyor." dedi. Mehmet Köksal, korku atmosferinin yayın platformu sahibi işadamları için de geçerli olduğunu işaret etti. Yayın platformlarının devletle bir şekilde işi olduğunu ifade eden Köksal, "Bu vakaları görünce basın özgürlüğünün sadece sokağa çıkarak çözülemeyeceğini görüyoruz." diyerek üzüntüsünü dile getirdi. CİHAN
12 Ekim 2015 18:41
DİĞER HABERLER