Avrupa'da altın vize tartışması: 'Parayı ver, oturumu al' uygulaması ne kadar doğru?

Avrupa'da ev satın alan yabancılara verilen tartışmalı "Altın Vize" konusunu araştıran Uluslararası Şeffaflık örgütü raporunu açıkladı.
Euronews'ten Gülsüm Alan'ın haberine göre araştırma, yolsuzlukla mücadele kapsamında gerçekleştirildi. Altın vize uygulaması gayrimenkul satın almaları şartıyla kişilere ve ailelerine ülkede ikamet izni veya AB vatandaşlığı sağlıyor ayrıca Schengen bölgesinde serbest bir şekilde dolaşılmasını mümkün kılıyor.

100 bin kişiye ikamet izni sağlandı

Rapora göre Avrupa Birliği ülkeleri son 10 yıl içerisinde "Altın vize" uygulaması ile 100 bin kişiye oturma izni sağladı. 6 bin kişi ise doğrudan Avrupa Birliği vatandaşı oldu. Avrupa Milletvekili Ana Gomes bu duruma tepki göstererek Avrupa Birliği'nin güvenliğinin tehdit altında olduğunu söyledi: "Zengin yabancılara yönelik prosedürleri hızlandırıyorlar. Genelde bu insanlar kaçakçı oluyor. Avrupa Birliği'nin güvenliğini ve Schengen bölgesini tehdit eden bir durum. Schengen bölgesi resmen satışa sunuluyor."

AB'ye 10 yıl içinde 25 milyar euro yatırım yapıldı

Altın vize uygulamasını en çok kullanan ülkelerin başında İspanya, Macaristan, Letonya, Portekiz ve İngiltere bulunuyor. Bu listede Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Malta da var.

Malta ve Avusturya'nın dışında hiç bir ülke vatandaşlık ya da oturum izni alan kişilerin isimlerini açıklamadı.

Letonya'da veya Yunanistan'da 250 bin euroya ev alınabiliyor. Kıbrıs Rum Kesimi'nin sunduğu altın vize programı kapsamında ülkede 2 milyon euroluk gayrimenkul satın alan vatandaşlık almaya hak kazanıyor. Avusturya'da ise bu durum 10 milyon euroyu buluyor.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü yetkilisi Laura Brillaud "Vatandaşlık satan 4 AB ülkesi var, 12 ülke oturma izni sağlıyor. Son 10 yıl içinde Avrupa Birliği'ne 25 milyar euroluk yatırım yapıldı." dedi.

En büyük kaynak akışı İspanya, Kıbrıs Rum Kesimi, Portekiz ve İngiltere'de görülüyor. Dil bilme veya ülkede ikamet edilmesi gibi şartlar aranmıyor, en büyük koşul banka hesaplarının kabarık olması.

2008 yılında yaşanan ekonomik krizden olumsuz etkilenen bazı AB ülkeleri altın vize uygulamasını yaygın bir şekilde kullanıyor.

Euronews
15 Ekim 2018 17:16
DİĞER HABERLER