Fethiye'de 'Sınırı Aşan Yaşamlar' adlı Avrupa Birliği projesi kapsamında bir araya gelecek Türk, Hırvat, Bulgar ve İtalyan 24 genç, Çalış Kuş Cenneti'nde kuş gözlemi yapacak.
Fethiye Turizm, Tanıtım, Eğitim, Kültür ve Çevre Vakfı'nın (FETAV), Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezleri Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı bünyesinde hazırladığı 'Sınırı Aşan Yaşamlar' projesi Fethiye'de başlıyor. Proje kapsamında Türkiye, İtalya, Hırvatistan ve Bulgaristan'dan ilçeye gelecek 24 genç, ekolojik bilinçlenme sürecini başlatmak amacıyla çalışmalar yürütecek. Bir araya gelecek Avrupalı ve Türk gençler, kültürler, dinler ve yaşamlar arası zenginlikleri paylaşmanın yanı sıra Çalış Kuş Cenneti'nde kuş gözlemi yapacak. Hassas yaşam alanlarını gözlemlemek, ekosistem bütününü oluşturan çeşitliliği ve bu çeşitliliğin yarattığı ahengi deneyimlemek amacıyla başlatılan proje 26 Nisan'a kadar devam edecek.
Proje kapsamında yurt dışından gelen öğrenciler için Ölüdeniz, Kayaköy, Üzümlü mahalleleri ile Cadyanda Antik Kenti gibi tarihi turistik mekanlara geziler düzenlenecek. Öğrencilere kuş göç rotaları, kuş fotoğrafı ve doğa belgeseli çekimi hakkında bilgiler verilecek. Proje, elde edilen fotoğrafların sergilenmesi ve sunumlarla son bulacak.
"222 KUŞ TÜRÜNE SAHİP ÇIKMAYI HEDEFLİYORUZ"
Projenin tanıtım toplantısında konuşan FETAV Yönetim Kurulu Üyesi Fercan Akçin projenin amacının Çalış Kuş Cenneti'ndeki kuşların korunmasını ve bölgede yaşadığı tespit edilen 222 kuş türüne sahip çıkmayı hedeflediğini söyledi. Akçin, okul ziyaretleri ile projenin kültürel paylaşım hedefine ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Proje koordinatörü Gül Bahar Edik Kayhan ise proje sayesinde gençlerin ekosistem gerçeği üzerinden empati yetisini geliştireceğini söyledi. Kayhan, Türk, İtalyan, Hırvat ve Bulgar gençlerinin Fethiye'nin hassas ekosistemlerinin başında gelen Çalış Kuş Cenneti'nde bilgi ve deneyim paylaşımının yanı sıra öğrenme, aktarma, yaratma ve üretme süreçlerine dahil olacaklarını anlattı. Projenin hedefine eğitim faaliyetleriyle ulaşacağına vurgu yapan Kayhan, "Bu amaçla proje ortaklarımıza hem teorik hem de arazi eğitimleri verilecek. Bu eğitimler, görsel materyallerin kullanıldığı teorik eğitim çalışmaları ve sulak alanda yapılacak inceleme ve kuş gözlem faaliyeti olmak üzere temelde iki kısımdan oluşacak." dedi.
CİHAN