Avrupalı Sosyalistler: İnsani yardımlarda eğitim alanının payı artırılsın

Avrupa Parlamentosu'nun en büyük ikinci grubu Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) Avrupa Birliği bütçesindeki insani yardım harcamalarında eğitime ayrılan payın iki katına çıkarılması teklifinde bulunuyor. Bu kapsamda insani yardım çerçevesinde eğitim için ayrılan miktarın yüzde 2'den 4'e çıkarılması talep ediliyor. AB insani yardımlar için 2014 yılında 24,5 milyar dolar ayırmış bu miktarın sadece 500 milyon doları eğitim için harcanmıştı.

S&D grubu başkanı Gianni Pittella, kültür komitesi başkanı Silvia Costa ve Linda McAvan ile basın açıklaması yaptı. Pittella kaliteli eğitimin aşırılıklara karşı belki tek başına yeterli olmayacağını, fakat gençler arasındaki aşırılığı kırmak için önemli bir etken olacağını söyledi. Eğitime erişimin artırılmasının daha iyi bir ekonomik gelecek, sağlık alanında gelişme, toplum üzerinde derin olumlu etkiler ve iyi vatandaşlık bilinci kazandıracağının altını çizdi.

S&D'nin teklifinde 2018 yılında AB'nin insanı yardım harcamalarının yüzde 2'den yüzde 4'e çıkarılması isteniyor Sosyalistler eğitim hamlesi ile Avrupa içinde entegrasyon sorununun daha hızlı çözüleceği, radikalleşmenin önüne geçilebileceği, ekonomik olarak kalkınma, toplumsal barış, hoşgörü ve toleransın artacağını öngörüyor. Eğitime ayrılan payın artırılması ile birlikte dinler ve kültürler arası etkileşimi güçlendirip, çok kültürlü yaşayışa katkı sağlayacağı görüşündeler.

"TÜRKİYE, LÜBNAN VE ÜRDÜN'DEKİ 700 BİN GÖÇMEN ÖĞRENCİYE YARDIM EDİLMELİ"

Sosyalist grup kültür komisyonu, dünya üzerinde çatışma bölgesindeki insanların veya oradan ayrılanların; eğitimi birincil ihtiyaç olarak görmedikleri fakat problemlerin çözümü için eğitimin anahtar rol olduğu görüşünde. Teklif metninde "Ekonomik kalkınma düşünülürken mutlaka eğitim alanında da düşünülmeli, bu sebeple AB ve uluslararası toplum bu ihtiyaca cevap vermek durumunda." ifadelerine yer verildi. Özellikle Lübnan, Türkiye ve Ürdün milli eğitim sisteminin, eğitim alması gereken 700 bin göçmen çocuğa yeterli cevabı veremeyeceği düşüncesinde olan Sosyalist grup eğitim konusunda, UNESCO, BM Avrupa Komisyonu, UNICEF, OECD, Küresel Terörle Mücadele İşbirliği Merkezi, Denizaşırı Kalkınma Enstitüsü ve Dünya Bankası verilerinden faydalanarak kapsamlı bir çalışma yaptı ve rapor hazırladı.

4 MİLYON YENİ DERSLİK, 2 MİLYON ÖĞRETMENE İHTİYAÇ VAR

Hazırlanan rapora göre çatışma bölgelerinde yaşayan 1 milyar çocuk ve genç için küresel insani yardımın sadece yüzde 1,95'i tahsis ediliyor. Dünyada ilkokul çağındaki 61 milyon çocuk okula gitmiyor. Bu sayının yarıdan fazlasını çatışma yaşanan ülkelerdeki çocuklar oluşturuyor. 226 milyon çocuk ortaokula gitmiyor. Çatışma yaşanan ülkelerde okula gitmeyen kız çocuklarının sayısı erkeklerin 2,5 katı. Yoksul ülkelerde çocukların eğitim ihtiyacını karşılamak için 4 milyon yeni dersliğe, 2 milyondan fazla öğretmene ihtiyaç var. İyi eğitim alabilmek için çocuk başına yıllık 219 dolar gerekli.

Eğitim alanındaki iyileştirme ile birlikte sağlık, ekonomi, sosyal alanlardaki problemlerin çözülebileceğini öngörülüyor. CİHAN
15 Aralık 2015 15:41
DİĞER HABERLER