Rusya'nın Avrupa'ya giden en eski doğalgaz rotasının kapatılması, Rusya'nın 2014'te Kırım'ı ele geçirmesiyle başlayan on yıllık gergin ilişkilere son verdi. Ukrayna, ertesi yıl Rus gazı alımını durdurdu.
"Rus gazının geçişini durdurduk. Bu tarihi bir olay. Rusya pazarlarını kaybediyor, mali kayıplar yaşayacak. Avrupa zaten Rus gazından vazgeçme kararı aldı," dedi Ukrayna Enerji Bakanı German Galushchenko bir açıklamada.
Şubat 2022'de başlayan savaş nedeniyle gaz akışının durdurulması bekleniyordu. Ukrayna, askeri çatışmalar nedeniyle anlaşmayı uzatmayacağında ısrarcıydı.
Sektörden bir kaynağa göre, Gazprom geçen yıl, Rusya'nın Avrupa'ya boru hattıyla yaptığı toplam doğalgaz ihracatının yaklaşık yarısını oluşturan Ukrayna üzerinden doğalgaz geçişinin olmayacağını varsaymıştı.
Rusya hala Karadeniz yatağındaki TurkStream boru hattı üzerinden gaz ihraç ediyor. TurkStream'ın iki hattı var - biri Türkiye iç pazarı için, diğeri ise Macaristan ve Sırbistan gibi Orta Avrupa müşterilerine tedarik sağlıyor.
Avrupa Birliği, 2022 yılında Ukrayna'da yaşanan askeri çatışmanın ardından alternatif kaynaklar arayışına girerek Rus enerjisine olan bağımlılığını azaltma çabalarını iki katına çıkardı.
Ukrayna üzerinden Rus gazının alıcısı olan Slovakya ve Avusturya gibi diğer ülkeler de alternatif tedarik yolları ayarladılar .
Bir zamanlar Sovyetler Birliği'nin bir parçası olan Moldova, en kötü etkilenen ülkeler arasında yer alıyor. Şimdi gaz kullanımını üçte bir oranında azaltmak için önlemler alması gerekeceğini söylüyor.