Aydın'daki tarihî Zincirli Han restore edilerek hizmete açıldı

Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilen Zincirli Han hizmete açıldı. Müdürlüğün açtığı işletme ihalesini alan Aydın Büyükşehir Belediyesi, burada butik otel ve restoran hizmeti verecek. Kültür turizmine de hizmet edecek handa, restoran ve mahalli ürünlerin satıldığı dükkanlar da yer alıyor. Hanın restorasyonunun, 2,7 milyon liraya mal olduğu kaydedildi. Açılışa Aydın Esnaf Odaları Birliği Başkanı Selahittin Çetindoğan, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, CHP İl Başkanı Bayram İnci, Didim Belediye Başkanı Deniz Atabay, oda başkanları, sivil toplum kuruluşları ve davetliler katıldı.

Kültür turizmine katkı sağlayacağı belirtilen "Osmanlı Sokağı" projesi içerisinde yer alan Zincirli Han'ın açılışında konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, şehre böyle bir tarihî yapıyı kazandırmaktan memnun olduklarını söyledi. Zincirli Han Oteli'nin 29 odalı ve 43 yatak kapasiteli olduğunu, Osmanlı mutfağı, restoran ve satış yerleri bulunduğunu belirten Çerçioğlu, "Burası Aydın Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edildi. Biz de ihaleye girerek buranın işletmesini aldık. Biz hizmet için herkesle ortak çalışmaya hazırız. Böyle tarihî bir yeri Aydın halkıyla buluşturmak bize nasip oldu. Bundan dolayı çok mutluyuz. Aydın'ın böyle bir yere ihtiyacı vardı." dedi.

Nasuh Paşa Külliyesi'nin bir bölümü olan Zincirli Han, 1708 yılında Aydınlı olan Osmanoğlu Nasuh Paşa tarafından küçük bir mescit, medrese, han ve hamam olarak yaptırıldı. 1922 yılında Yunanistan'ın, işgal ettiği Aydın'dan çekilirken külliyeyi yıkmasının ardından 1926'da, medresenin ortasından yol geçirildi. Nasuh Paşa Külliyesi, konaklama ve ticaret amacıyla inşa edilen, kagir ve ahşap bir yapı. Zincirli Han, iki bölümlüden oluşuyor. Ana bölüm, dikdörtgen planlı ve iki katlı. Caddeye açılan kapısının üzerinde kitabesi bulunuyor. Moloz taş ve tuğlayla inşa edilen hanın tonozla örtülü sivri kemerli girişi, iç avluya açılıyor. Avlunun birinci katında 18, ikinci katında 27 odası var. Ahşap örtülü odalarda, ocaklar ve dolap nişleri bulunuyor. Avlunun güneydoğusundaki bir koridordan, hanın ikinci bölümüne geçilir. Buradaki caddede, sivri tuğla kemerli üç dükkân bulunuyor. Bu bölümlerde yolcuların, hayvanları ve arabaları için ayrı bölümler var. Külliyenin batı ucunda, medresenin yanında, enine iki bölümden oluşan hamam yer alıyor. CİHAN
26 Ocak 2016 10:06
DİĞER HABERLER