Aydınlardan manifesto

Aydınlardan manifesto
Yazar, akademisyen, hukukçu, gazeteci ve sanatçılardan oluşan Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, TCK 299 için açıklama yaptı.

Açıklamada “TCK 299’un temel işlevi, aynen 301 gibi muhalifleri yıldırmak ve sindirmektir' denildi.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, Cumhurbaşkanı'na hakaret suçunu düzenleyen TCK 299’un düşünce özgürlüğüne engel haline geldiğini savundu. TCK 299’un işlevinin, aynen 301 gibi, muhalifleri sindirmek olduğu ancak bu kez amacın Türklüğü değil Erdoğan’ın “Tek Adam” projesini korumak olduğu belirtildi.

Çok sayıda yazar, akademisyen, hukukçu, gazeteci, sanatçı ve aktivistten oluşan Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi, son günlerde "Tek adamı koruma" maddesine çevrilerek düşünce ve ifade özgürlüğü üzerinde en büyük engel haline getirilerek birçok kişiyi mağdur eden TCK'nın 299. Maddesi ile ilgili yazılı bir basın açıklaması yaptı.

LİSELİ BİLE TUTUKLANDI

“Nurtopu gibi bir 301’imiz daha oldu: TCK 299” başlıklı açıklamada, hukuk devletlerinde, kişiye hakaret suçlarının ceza hukuku kapsamından çıkarılarak haksız fiil olarak düzenlendiği ve özel hukuk yaptırımlarına konu olduğuna dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Oysa Türkiye tersine gidiyor. Çok yakın geçmişimizde sayısız zulüm yapmış olan TCK 301 uygulaması şimdi de TCK 299’la hortlatılmış vaziyette. Çok daha güçlü biçimde. Hrant’ı da vuran 301’in son biçiminde Türk milletini vs. aşağılamaya 6 ay ile 2 yıl hapis veriliyordu. TCK 299 ise ‘cumhurbaşkanına hakaret’ suçunu normal vatandaşa hakaretin ötesine geçerek 1 ile 4 yıl hapis veriyor.

Suçun alenen işlenmesi halinde ceza 1/6 oranında artırılıyor. Tabii, ceza davasının ardından her seferinde açılan bir de hukuk davası sonucu yüklü para cezası.”

"DEMOKLES'İN KILICI GİBİ"

Açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın HSYK'da yaptırdığı değişiklikler marifetiyle atanan Sulh Ceza yargıçlarının insanları, lise öğrencilerini tutukladığına vurgu yapılarak şöyle denildi: “Yani TCK 299’nin temel işlevi, aynen 301 gibi muhalifleri yıldırmak, sindirmek. Ama bu sefer amaç Türklüğü korumak değil, Erdoğan’ın ‘Tek Adam' projesini korumak. Nitekim, eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün 7 yıllık döneminde 545 dava açıldığı halde 299’dan hiç kimse tutuklanmamışken, Erdoğan’ın 1 yılı ancak bulan döneminde 282 kişi hakkında soruşturma açıldı, aralarında çocukların da bulunduğu 14 kişi tutuklandı.”

ANAYASA’YA AYKIRI

299. Madde'nin Anayasa’nın 90/5 maddesi tarafından zımnen ilga edildiğine vurgu yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yargıçlarımız, Anayasa'nın Madde 90-5’e aykırı olan bir ceza hükmünü uygulamaktadır. Erdoğan’ın, bütün hakların anası olan ifade özgürlüğünü katletmek için kullandığı bu hüküm, AKP’nin yandaşı olmayan herkesi her an vurmaya hazır bir Demokles Kılıcı görevi yapmaktadır.”

İŞTE İMZA VEREN İSİMLER

Açıklamaya, başta 299. maddenin mağdurları Hasan Cemal, Bülent Keneş ve Yalçın Ergündoğan olmak üzere imza atan bazı isimler şöyle: Doğan Özgüden, İnci Tuğsavul, Yavuz Baydar, Mihail Vasiliadis, Cengiz Çandar, Yasemin Çongar, İnci Hekimoğlu, Ahmet Abakay, Mehmet Yılmaz, Yasin Yetişgen, Adnan Genç, Erol Özkoray, Erol Önderoğlu, İsmail Cem Özkan, İsmail Beşikçi, Fikret Başkaya, Baskın Oran, Büşra Ersanlı, Taner Akçam, Tahsin Yeşildere, Gençay Gürsoy, Neşe Erdilek, Doğu Ergil, Ersin Kalaycıoğlu, Hale Bolak, Tarhan Erdem, Ertuğrul Günay, Selina Doğan, Akın Birdal, Emre Kocaoğlu, Nesrin Nas, Ufuk Uras, Sinan Çiftyürek, Sungur Savran, İbrahim Seven, Mahir Sayın, Feyyaz Kerimo, Murad Mıhçı, Gün Zileli, Recep Maraşlı, Güngör Şenkal, Sezai Sarıoğlu, Necmettin Salaz, Ercan Kanar, Erdal Doğan, Tamar Çıtak, Kazım Genç, Yücel Sayman, Ömer Faruk Eminağaoğlu, Ahmet Hulusi Kırım, Ragıp Zarakolu, Şanar Yurdatapan, Melek Ulagay Taylan, Zeynep Tanbay, Haldun Açıksözlü.

BUGÜN

07 Ekim 2015 02:25
DİĞER HABERLER