Babacan: Kaliteli otomobiller, rezidanslar elimizde ama bir de dış borçlar var

Babacan: Kaliteli otomobiller, rezidanslar elimizde ama bir de dış borçlar var
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, dış borçların arttığına işaret etti. Babacan, "İyi kaliteli otomobiller, yine pek çok şehirde gördüğümüz en yüksek kalitede ofis, rezidans, alışveriş merkezleri varlıklar olarak elimizde ama bir de dış borçlar var." ifadesini kullandı.

2023 hedeflerinin tartışıldığı, G20 konularının ele alındığı Forum İstanbul'da yaptığı konuşmada, ekonomik gelişmelere değinen Babacan, büyümenin dünyada dengeli olmadığından ve ticaretin gerilemesinden dert yandı. Toparlanmanın güçlü olmadığından şikayet eden Ali Babacan, şöyle devam etti:

"Gelişmiş ülkelerde ABD ve İngiltere önemli aşama aldı. ABD ve İngiltere gelişmiş ülkelerin diğerlerinden ayrıştı. Buralarda büyüme güçlenmeye başladı. ABD ve İngiltere'nin ekonomik geleceği ile ilgili beklentiler daha olumluya döndü. Japonya ve Avrupa'da büyüme zayıf, kırılgan. Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası görülmemiş büyüklükte, genişletici adımlara yöneliyor. Ama bunun yanında hükümetler tarafından yapısal reformlara gidilmeli. Tek başına merkez bankalarının para basması ile toparlanma söz konusu değil. Onun için Japonya ve Avrupa'da yapısal reformlar önemli."

Babacan, ayrıca gelişmekte olan ekonomilerde büyüme ortalamalarının gerilediğine ve bundan sonda da gerileyeceğine temas etti.

Bu çerçevede dünya için risk alanlarına değinen Babacan, bunları; emtia fiyatları ve kur olarak açıkladı. Ardından, "ABD Merkez Bankası'nın sıkılaştırmaya gittiği, Avrupa Merkez Bankası ve Japonya Merkez Bankası'nın genişlemeye adım attığı dönemde kurda korkunç volatilite var. Dolar, Euro gibi para birimleri günler içinde yüzde 3-5-7 değerleniyor veya eriyor. Böylesine volatilitenin görüldüğü dönemde, oynaklığın görüldüğü dönemde gelişmekte olan ülkeler dikkatli olmalı. Hasardan korunmak için tedbirler almalı." uyarılarında bulundu.

Türkiye için makro ekonomik çerçeveyi korumanın önemli olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı, şöyle konuştu:

"Makro ekonomik istikrardan taviz vermeyiz, orada marj veremeyiz. Cari açık veren ülke için tasarruflar önemli. Finansman önemli. Tabii çok petrol, doğalgaz rezervleriniz olsa, bir kenarda 500-600 milyar dolarınız olsa o zaman pek çok makro çerçeveyi ele alır, tartışırsınız. Ama bizim tasarruf açığımız var. Türkiye böyle yerde değil. Toplam mevduatların yüzde yüzde 121'i kadar bankalar kredi kullandırıyor. Mevduat 100 lira ise kredi 121 lira. Yine bankalar dışarıdan borç alıp bunu kredi olarak kullandırıyor. Sokaklarda gördüğünüz iyi kaliteli otomobiller, yine pek çok şehirde gördüğünüz en yüksek kalitede ofis, rezidans, alışveriş merkezleri varlıklar olarak elimizde ama bir de dış borçlar var. Dolayısıyla iç tasarrufları mutlaka arttırmamız gerek. Şu da bilinmeli dış tasarrufları cezbetmek olmazsa olmaz. Refah seviyesini arttırmak için Türkiye'ye yeni finansman gelmeli. Güven istikrar varsa dış tasarruflar ülkeye gelir."
CİHAN
27 Nisan 2015 13:58
DİĞER HABERLER