Bakan Bozdağ: Koca siyasetçiler kırmızı çizgiyi bir türlü atlamayı beceremedi

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, siyaset kurumunun Türkiye'de yeni anayasa yapma konusunda uzlaşma zemini bulamadığını belirterek, "Çocuklar ip atlıyor ama Türkiye'nin koca koca siyasetçileri bu kırmızı çizgiyi bir türlü atlamayı beceremedi." dedi.

Bozdağ, Strateji Geliştirme Bakanlığı tarafından Antalya'da düzenlenen Yargı Teşkilatı Toplantısı'nda konuştu. Siyaset kurumunun Türkiye'de yeni anayasa yapma konusunda uzlaşma zemini bulamadığını belirten Bozdağ, şunları kaydetti: "Önyargılar, kırmızı çizgiler, falanlar, filanlar yeni anayasanın önünde hep engel oldu. Önyargı olmasa, kırmızı çizgi olmasa biz anayasanın her maddesini otursak, konuşsak, tartışsak kıyamet mi kopar? Tartıştık, anlaşamadık, 'hayır' dersin, biter. 'Ben şu maddeyle gelirseniz sizinle masaya oturmam, anayasayı konuşmam' demek çok sakat bir anlayış. Konuşmaktan niye korkuyorsunuz? Tartışmaktan niye korkuyorsunuz? Konuşalım, tartışalım. Uzlaşmayla olacağı için senin istemediğin bir öneri gelirse öneriye 'hayır' dersin o anayasa maddesini zaten görüşemeyiz. Öyleyse konuşalım ama maalesef biz bu kırmızı çizgi siyaseti nedeniyle çocuklar ip atlıyor ama Türkiye'nin koca koca siyasetçileri bu kırmızı çizgiyi bir türlü atlamayı beceremedi. Ama inşallah bu millet, bu kırmızı çizgiyi hepimize atlatacak. Bugün atlamadık, yarın atlayacağız ama oturup konuşacağız. Fakat uzlaşmayla olacağı için de tek bir partinin dediği olmayacak, herkesin üzerinde mutabakat sağladığı maddeler anayasaya konulacak. Biz bunu arzu ediyoruz, yeni dönemde inşallah bu yol açılır. Türkiye 1982 darbe anayasasından sonra gerçek anlamda bir demokratik anayasayı yapma başarısını ortaya koyar. Eğer biz yeni bir anayasa yapamayacaksak, öyle bir ihtimal ortaya çıkarsa, bizim anayasadaki yargı ile ilgili kısımlarda uzlaşma ile adım atma ihtimalimiz olabilir."

HSYK SEÇİM USULÜ YARGIYA ZARAR VERİYOR

HSYK Başkanı ve Adalet Bakanı olarak bir hususu özellikle ifade etmek istediğini vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu: "HSYK seçim usulünün bu yöntemle devam etmesi yargıya en büyük zararı veriyor, bundan sonra da verecek. Yargının içindeki ayrışmalara son vermek için bizim bu seçim usulünü behemehal değiştirmemiz gerekmektedir. Eğer başka alanlarda uzlaşma sağlayamazsak bile hiç olmazsa HSYK'nın seçim usulü konusunda bir uzlaşmayı ortaya koymaya mecburuz. 2018'de mevcut bir usulle HSYK seçiminin yapılmasının Türkiye'nin hayrına, yararına olmadığına yürekten inanıyorum. Ben bu salonda bulanların ve bulanmayanların da yürekten inandığını biliyorum. Onun içinde diyorum ki siyasi partilerimiz hiç olmazsa başka alanda uzlaşma sağlayamasa bile burada Türkiye için, yargıya güven için, hepimiz için bir uzlaşmanın yolunu mutlaka bulmalıyız. Ben bulacağımıza da yürekten inandığımı ifade etmek istiyorum. Burada bir olumsuz gelişenin olacağına ihtimal vermiyorum. Diğer partiden arkadaşlarla görüştüğümüzde onların da bu konudan müşteki olduğunu ve buna bir çözüm bulunması gerektiğini samimiyetle ifade ettiğini görüyorum. Genel başkanları bu arkadaşlarımız ikna edebilirlerse ki hepsi etkin arkadaşlar ben ikna edeceklerine de inanıyorum. O zaman biz burada tarihi bir adımı fırsatı atma adımı bulacağız." CİHAN
25 Aralık 2015 12:32
DİĞER HABERLER