Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, gümrükleri klasik anlayışın ötesinde kapılardan giren ve çıkan, 'gir çık' basitliğinin ötesinde, modern anlayışla sevk ve idare etmeye çalıştıklarını söyledi.
Gümrük Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) iş birliğiyle Sapanca ilçesindeki Güral Otel'de düzenlenen 'Gümrükler 2023 Vizyonu 1. Arama Konferansı, başladı. Konferansın açılışında konuşan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye'nin 2023'ü vizyon olarak ortaya koymasının önemli olduğunu belirterek, ''Türkiye'yi oraya doğru taşırken neler yapacağımız konusunda elbette ki farklılıklar var. Her siyaset kurumunun farklı bakışı var, kamu kuruluşlarının farklı bakışları var. Bu konuda da gerçekten ilk defa rakamsal bir hedefi ortaya koyan TİM. Bu anlamda da ben TİM yönetimini canı gönülden tebrik ediyorum. Önünüze hedef koymazsanız, planlama yapmazsanız, oraya doğru gitme niyetiniz olsa bile bir süre sonra çeşitli sebeplerle o hedeflere varmaktan sapabilirsiniz.'' diye konuştu.
"MUTLAKA HERKESİN GÜMRÜKTE KESİŞTİĞİ BİR ZAMAN DİLİMİ VARDIR"
Hedeflere ulaşma konusunda Gümrük Müsteşarlığı ve ülkelerin gümrüklerinin çok önemli işlevleri bulunduğuna işaret eden Yazıcı, ''Çünkü gerçek kişi olsun, tüzel kişi olsun hayatlarının bir evresinde mutlaka herkesin gümrükte kesiştiği bir zaman dilimi vardır. Bu, bazen doğrudandır, bazen dolaylıdır. Böylesine önemli bir kamu kurumu bütün kamu kuruluşlarının, ticaret erbabının ve ticaret erbabının meslek örgütleri, STK'lar paydaşı durumundadır.'' dedi.
Paydaşlar arasındaki ilişkilerin birbirini doğrudan doğruya etkilediğini ifade eden Yazıcı, ''Performansa odaklandığınızda bu ilişkilerin uyumlu olması, verimliliğe odaklanması son derece başarı için kaçırılmaz sonuçlara vesile olur. Gümrüklerde elbette ki klasik anlayışın ötesinde kapılardan giren ve çıkan, 'gir çık' basitliğinin ötesinde, modern anlayışla sevk ve idare etmeye çalışıyoruz. Bu anlamda mevzuatımızı, gümrük kanunlarını, yönetmelikleri yeniledik. Uygulamaları dikkate alarak bu düzenlemeleri yaptık. 1996 yılından bu yana AB ile yürütmekte olduğumuz Gümrük İşbirliği uygulamalarını dikkate alarak yeniledik. Mevzuatları gözden geçirdik, basitleştirmeye çalıştık.'' ifadesini kullandı.
Gümrüğün en önemli işlevlerinden birisinin gümrükteki işlemleri çok basit, kısa zaman dilimleri içinde gerçekleştirmesi olduğunu anlatan Yazıcı, dünyanın hızla değişmesiyle birlikte uluslararası ticaretin çok dinamik bir hale geldiğini bildirdi.
"PAZARLAMA DA ŞEKİL DEĞİŞTİRDİ, MÜŞTERİ ODAKLI HALE GELDİ"
İş adamları ve ticaret erbabının ürünlerini paketleyerek pazarlamanın dışına çıkmak zorunda olduklarını ve müşteri odaklı davranmaları gerektiğine dikkati çeken Yazıcı, ''Ticarethanelerimizde özlü bir deyiş var, tabela asılı. 'Müşteri velinimetimizdir'. Bu, şimdi yok, giderek azalıyor. Niye kullanılmıyor, bilmiyorum. Müşteri memnuniyeti önemli. Ürününüzü paket yöntemle pazarlamayı sürdürürseniz müşteriyi dikkate almıyorsunuz demektir. 'Benim ürünüm ne olursa olsun satılır' diyorsunuz. Halbuki böyle deme lüksümüz yok. Pazarlama da şekil değiştirdi, müşteri odaklı hale geldi. Her müşteriyi memnun edeceksin. Aynı ürünü satar olsanız bile müşterinin tercihlerini, bakışını, ürünü tercih etmesini sağlayacak yöntemlerle ona pazarlayacaksınız. Müşteri velinimetimizdir sözünün de anlamı bu, onu temin edeceksiniz.'' dedi.
Modern müsteşarlık binası inşaatının devam ettiğini hatırlatan Yazıcı, yıl sonunda bitirilecek binayı son derece teknik gereçlerle donattıklarını bildirdi.
Gümrük Müsteşarlığı paydaşları olan kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinin katıldığı konferansta cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolarlık ihracat ve 1 trilyon dolarlık dış ticaret hacmi hedeflerine ulaşılması çerçevesinde gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve ticaretin kolaylaştırılması ile özel sektör ve kamu iş birliğinin geliştirilmesi konuları ele alınıyor.
Yarın sona erecek konferansta gümrük işlemlerinin basitleştirilmesi ve ticaretin kolaylaştırılması ile yolcu beraberi satış ile ihracatın yol haritasının belirlenmesi konulu iki çalıştay yapılacak. Çalıştaylarda kamu kurumları üst düzey yöneticileri ile Türk dış ticaret, lojistik ve müşavirlik sektörünün üst düzey temsilcileri bir araya gelecek.