Alanında dünyanın en büyüğü olan Brüksel'deki Avrupa Su Ürünleri Fuarı'na 14 firmayla katılan Türkiye, kültür balıkçılığında Avrupa liderliğini hedefliyor.
İstanbul İhracatçı Birlikleri (İİB) Başkanı Ahmet Tuncay Sagun, Brüksel'deki EXPO Fuar alanında 5 Mayıs'a kadar açık kalacak fuarın açılışında basına yaptığı açıklamada, Türkiye'nin 7'inci kez milli katılım gerçekleştirdiğini fuarda 14 Türk firmasının temsil edildiğini belirterek ''Sektör olarak yaptığımız ihracat yıllık 1 milyar dolara ulaştı. Avrupa'da özellikle yetiştirme ürünlerde ikinci sıradayız'' dedi.
Sagun, yetiştirme ürünlerde Yunanistan ile büyük rekabet içinde bulunan Türkiye'nin pazar payı açısından batı komşusunu geride bırakmak üzere olduğunu anlattı.
Türkiye'de kültür balıkçılığının hem üretim hem de tüketim açısından yeni yeni canlandığını belirten Sagun, bu sektörde üreticileri desteklemeye başlayan hükümetten daha fazla destek beklediklerini dile getirdi.
İİB Başkanı Sagun, ''Hükümetin daha fazla destek olması lazım. Çünkü çok ciddi bir ihracat kalemi oluyor. Unutulmaması gereken bu sektörün ihracatının yüzde 100 ihracat olması. Biz diğer sektörler gibi yurtdışından girdi alıp Türkiye'de bir katma değer ilave edip ihraç etmiyoruz. Yüzde 100'ü kendimize ait bir ihracat gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.
Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Murat Ersavcı da fuardaki Türkiye standını gezerek firmalardan bilgi aldı.
Su ürünleri tanıtım gurubuyla birlikte aralarında Agromey Gıda ve Yem, Antalya Balık, Bafa Su Ürünleri, Bağcı Balık, BAL-Pİ Gıda, Çamlı Yem ve Besicilik, Kemal Balıkçılık, Kılıç Deniz Ürünleri, KLC Gıda, Kopuzmar Su Ürünleri, Sastaş Samsun Soğutma, TMS Su Ürünleri ve Uğurlu Balık'ın bulunduğu Türk firmaları beraberinde getirdikleri 4,5 ton balığı ziyaretçilere ikram ediyor.
140 ülkeden bin 500'ün üzerinde firmanın katılımıyla alanında dünyanın en büyüğü olan Avrupa Su Ürünleri Fuarı'nı 25 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.
AA