Bank Asya GM Ahmet Beyaz sessizliğini bozdu

Bank Asya GM Ahmet Beyaz sessizliğini bozdu
Bank Asya Genel Müdürü Ahmet Beyaz, son aylarda haklarında sistematik bir saldırı olduğunu, buna karşın kanuni yükümlülüklerini yerine getirdiklerini söyledi.

WSJ Türkiye'ye konuşan Beyaz, Bank Asya'nın BDDK tarafından 70'inci madde kapsamına alındığı yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine, "Kanunen otoritelerden gönderilen talimatları paylaşmamız suçtur. 70'inci madde konusunda yapılan haberler bankacılık tarihinde görülmemiştir. Bu bilgiler paylaşılamaz. BDDK gibi bir kurumdan bu bilgilerin sızmasını aklım hayalim almıyor" değerlendirmesinde buldundu. BDDK Başkanı Mukim Öztekin ile konuyu görüştüklerini kaydeden Beyaz, "Konu hakkında çıkan haberler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. BDDK Başkanı da rahatsızlığını dile getirdi. Kendileri de konu hakkında inceleme yapacaklarını söyledi" dedi.

9 aydır Bank Asya'nın sistematik şekilde bir saldırı altında kaldığını söyleyen Beyaz, buna karşın bankanın yükümlülüklerini yerine getirebildiğini, sermaye yeterlilik rasyolarının yüzde 17 olduğunu belirtti. Beyaz, "Her haber çıktığında insanlar endişeleniyor. 9 aydır sistematik halde bu haberler yapılıyor. Bu kadar saldıraya rağmen sağduyumuzu koruyoruz. Otoritelerden bu haberlere karşı harekete geçmelerini bekliyoruz. Bankacılık güven ve itibar üzerine kuruludur. Bunun ikisiyle de oynanıyor" diye konuştu. Beyaz, yapılan haberler nedeniyle bankadan mevduat çıkışının sürdüğünü belirtti.

Bank Asya'nın "Cemaat'in bankası" olarak algılanmaması gerektiğini, 185 ortaklı ve yüzde 54'ü halka açık bir yapı olduğunu söyleyen Beyaz, "Bu nedenle Bank Asya'ya yapılan Türkiye'ye yapılır. Burada söz konusu olan Türkiye ekonomisidir" dedi.

Bankanın yakından denetlendiğini söyleyen Beyaz, 9 BDDK yetkilisinin bankayı halihazırda denetlediğini, bu rakamın diğer ekonomi kurumları ile birlikte zaman zaman 30'a kadar çıktığını kaydetti.

Ahmet Beyaz, Qatar Islamic Bank (QIB) ile yapılan ortaklık görüşmelerinin neden sonuçlanamadığı hakkında da konuştu. Beyaz, QIB ile yapılan görüşmelerin BDDK'nın isteği ile sonlandırıldığını açıkladı. "QIB ile Mart ayında görüşmelere başladık. Uzun süredir Türkiye'deki otoriteler de Bank Asya'nın bir stratejik ortak almasını bize tavsiye ediyordu" diyen Beyaz şöyle konuştu: "Bizimle ilgilenen QIB buraya gelip BDDK ile görüştü. Olumlu yanıt alınca ardından bizimle görüşmelere başladılar. Hisselerin çoğunluğunu ya da tamamını almak için münhasırlık anlaşması imzaladık. 6 aylık bir süre verdik. BDDK bu görüşmelerin uzun süreceğini bunun yerine Ziraat Bankası ile görüşme yapmamızı istedi. Sayın Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın da bu yönde açıklamaları oldu. Biz de QIB ile anlaşmamızı tek taraflı olarak sonlandırdık. QIB istemeyerek bunu onayladı. Ardından Ziraat Bankası'ndan bir teklif gelmesini bekledik. Ancak bir teklif gelmedi. Dolayısıyla bizim QIB ile yapacağımız iş de bozuldu. Bu olsun istemezdik."

BDDK basın sözcüsüne konuya ilişkin olarak ulaşılamadı.
Bank Asya'nın borsada işlem gören hisseleri son aylarda banka hakkında çıkan haberlerin ardından 7 Ağustos'ta işleme kapatıldı. Beyaz bu kararı anlamadıklarını belirtti ve ekledi: "Borsada hisselerimizin neden kapalı olduğunu bilmiyoruz. Ortaklık yapısındaki belirsizlikler gerekçe gösterilerek hisselerimiz kapatıldı. Biz neyin belirsiz olduğunu anlamıyoruz. Hissedarlarımız ortada, yıllardır ortağımız. Borsa İstanbul'a da konuya ilişkin biz yazı yazarak hisselerimizin işleme açıklamasını istedik."

Borsa İstanbul yetkililerine konuya ilişkin ulaşılamadı.
Beyaz, bankanın bundan sonra nasıl bir strateji izleyeceği ve operasyonlarında küçülme planlayıp planlamadığı sorusu üzerine şöyle konuştu: "Küçülme gerekiyorsa küçülürüz. Oluşacak bilanço yapısına göre biz de işlerimizi şekillendiririz. İş hacmine göre büyüme ya da küçülme stratejilerinin uygulanması doğaldır."

Banka iştiraklerinin satışının gündemde olduğunu da kaydeden Beyaz, Asya Emeklilik ve Işık Sigorta'nın satılabileceğini sözlerine ekledi.

09 Eylül 2014 14:51
DİĞER HABERLER