‘Türkiye’nin altın rezervleri ABD ve İngiltere’de. El koyarlar’ denildi TV’lerde, gazetelerde. Hatta Bakan Mehmet Şimşek Türkiye’nin 490 tonluk rezervinin sadece 40 tonun Türkiye’de olduğunu açıklayınca gürültü de koptu.
Son olarak hükümete yakın Yeni Şafak gazetesinde Merkez Bankası'nın 220 ton altını ABD'den Türkiye'ye getirdiği belirtiliyor.
Habere göre Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası nezdinde kendi mülkiyetinde olan altınların tamamını 2017'de Türkiye'ye getirdi. TCMB'nin Türkiye'deki ve Halk Bankası'nın yurt dışından sağladığı altınlarla birlikte BİST'te 220 ton altın saklanmaya başlandı. Ziraat ve Vakıfbank'ın da 95 ton altını getirme çalışmalarına hız verdiği belirtiliyor.
Merkez Bankası 2017 yılını 7.9 milyar dolarlık bir döviz rezervi kaybıyla bitirmişti. Altın dahil toplam rezervler ise 1.6 milyar dolar arttı. Döviz rezervleri azalırken, bankanın altın rezervleri 187.7 tonluk bir artışla tüm zamanların rekoru olan 564.8 tona ulaşmıştı. Bu artışta, zorunlu karşılıklar için bankaların Merkez Bankası’na yatırdığı ilave 102 tona yakın altına, yine bankanın kendi mülkiyetindeki altınları 86 tona yakın miktarda artırma kararı da etkili oldu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "kur baskısından kurtulmak için dolara karşı altın kullanımı" çağrısı dikkatleri bankalara çevirdi.
Haberde Ziraat ve VakıfBank'ın da yurt dışındaki altınlarını ülkeye getirme çalışmalarını başlattığı ifade ediliyor. Ziraat Bankası'nın şu anda Londra'da 57 ton VakıfBank'ın ise Londra'da 38 ton olmak üzere toplam 95 ton kendi mülkiyeti altınları bulunduğu belirtiliyor.
Merkez Bankası'nın 2016 yılı sonunda 14 milyar dolar seviyesinde olan altın rezervleri, 2017 sonunda 23.5 milyar dolar seviyesine çıktı. TCMB'nin 30 Mart 2018 tarihli son yayımladığı verilere göre ise toplam altın rezervleri 25.3 milyar dolar seviyesine ulaştı.