Fonlar, büyük bankalar ve teknoloji şirketleri köşe kapmak için birbiri ile yarışıyor. Şifrelenmiş işlem takibi sağlayan ve kripto para birimlerinde de kullanılan "blockchain" teknolojisine yapılan harcamalar 2019 yılında 2,9 milyar doları bulacak. 2018 ile kıyaslandığında yeni teknolojiye ayrılan bütçe tutarı yüzde 89 artış gösterecek.
Son dönemin gözde teknolojilerinden olan blockchaine yönelik yatırımlar tam gaz sürüyor.
Uluslararası danışmanlık firması International Data Corparation'ın (IDC) son raporuna göre, küresel ölçekte blockchain teknolojisine yapılan harcamalar 2019 yılında 2,9 milyar doları bulacak. 2018 ile kıyaslandığında yeni teknolojiye ayrılan bütçe tutarı yüzde 89 artış gösterecek.
“Worldwide Semiannual Blockchain Spending Guide” isimli raporda gelişmekte olan blockchain piyasası analiz edildi. 19 sektörde 10 teknolojiye ve 9 bölgedeki 15 kullanım durumuna dair harcama verileri değerlendirildi.
"4 YILLIK HARCAMA 12,4 MİLYAR DOLARI BULACAK"
2018 ile 2022 arasındaki periyotta blockchain harcamalarının 12,4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Blockchain yatırımında en büyük payı 1,1 milyar doların üzerinde bir yatırımla finans sektörü alıyor. Finans sektörünü 653 milyon dolarlık bir harcamayla üretim sektörü takip ediyor.
ABD’nin yaklaşık 1,1 milyar dolarlık bir harcamayla en büyük harcama yapan bölge olması bekleniyor. ABD’yi ise 674 milyon ve 319 milyon dolarlık yatırımlarla sırasıyla Batı Avrupa ve Çin takip ediyor.
BLOCKHAIN NEDİR?
Kripte para birimi Bitcoin ile hayatımıza giren "blockchain" kavramı son dönemde daha sık duyulmaya başlandı. Blockchain kısaca şifrelenmiş işlem takibi sağlayan bir dağıtık veri tabanı olarak tanımlanıyor.
Zincirleme bir modelle inşâ edilen, takip edilebilen, fakat kırılamayan Blockchain teknolojisi, bir merkeze bağlı olmaksızın işlem yapmaya izin veriyor.
Böylece işlemler direkt olarak alıcı ile satıcı arasında ve güvenli bir şekilde gerçekleştirebiliyor.
Aracıları ortadan kaldırdığı için "mevcut sistemlere muhalif" olarak nitelendiriliyor. Ancak bankaların da dahil olduğu farklı oyuncular e-ticaret, dosya paylaşımı ve haberleşme gibi işlemler için Blockchain’i keşfetmeye ve kullanmaya başladı.
BANKALARIN GELECEĞİNİ BU TEKNOLOJİ BELİRLEYECEK
Blockchain’in interneti temelden değiştirebileceğini (Bkz: Kim Dotcom), dijital bir kimlik olarak kullanılabileceğini düşünenler mevcut. .
Finansal teknoloji girişimleri tarafından gelirleri tehdit altında olan geleneksel bankacılık sistemi Blockchain’den faydalanmanın yollarını arıyor.
2022 itibarıyla bankaların Blockchain’i kullanması durumunda masraflarını 15-20 milyar dolar azaltabileceği tahmin ediliyor.