Baro Başkanı Gül: Tasarı hak ihlalleri doğuracak

Mili Savunma Bakanlığı'nın Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan askeri personelin işledikleri suç kapsamında yargılamalarını Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın iznine tabi tutan yasa tasarısına tepkiler gelmeye devam ediyor. Tasarının hukuki olmadığını söyleyen Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, "Bu, aslında ileride hak ihlallerini doğurabilecek şeylerin soruşturulmasının cezasız kalmasını sağlayacaktır." dedi

Mili Savunma Bakanlığı'nın, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu'da görev yapan askeri personelin işledikleri suç kapsamında yargılamalarını Başbakan ve Milli Savunma Bakanı'nın iznine tabi tutan yasa tasarısı tartışılmaya devam ediyor. Tasarıda er ile subay ayrımının kaldırıldığı ve er-subay ayrımı olmaksızın tüm TSK mensuplarının re'sen soruşturulamayacağı, izne bağlı olarak yargılanabilmeleri öngörülüyor.

Tasarıyla alakalı değerlendirmelerde bulunan Bitlis Baro Başkanı Enis Gül, OHAL döneminde bile durumun böyle olmadığını dile getirerek, tasarının ileride hak ihlallerini doğurabilecek şeylerin soruşturmasının cezasız kalmasını sağlayacağını söyledi. Gül, "Gayrimeşru bir şey varsa cezasız kalmaz. OHAL döneminde bile böyle değildi. Özellikle OHAL kanunlarında memurların işlediği suçlarda soruşturmalar izne tabiydi ama olağanüstü hal valiliğinin bir mevzuatı vardı. Bu durumda hem Milli Savunma Bakanlığı'nın hem de Başbakanlığın iznine tabi olacak. Hasbelkader aykırı bir eylem yaptığında denetimsiz kalacak. Bu husus, bu tür iddialar olduğu zaman Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruyu getirecek ve cezasızlık nedeni olarak akla gelebilir. Ya da Anayasa Mahkemesi'nden sonra AİHM'ye gidebilirler, bu da hak ihlalleri yönünden karar verecektir. Örneğin hukuka aykırı bir müdahale olsun bu kapsamda. Bunun soruşturulması izne tabi olduğu için soruşturma izni verilmesi yönünde dava açılacaktır. Anayasa Mahkemesi'ne, oradan AİHM'ye gidecektir. Bu, aslında ilerde hak ihlallerini doğurabilecek şeylerin soruşturulmasının cezasız kalmasını sağlayacaktır." diye konuştu.

Bölgede çatışmaların olduğunu ve insanların kaos içinde yaşadığına dikkat çeken Gül, tasarının hukuki olmadığını söyledi. Gül "Acaba her şey terörle mücadele kapsamında değerlendirilip hukuksuz şeyler olur mu bilmiyoruz. Zaten bu bölgede çatışmalar var. İnsanlar bir kaos içinde yaşıyor. Öyle aykırı bir şey olduğu zaman mahkemeye erişim hakkını ortadan kaldıracak. Bir cezasızlık nedeni olabilir. Hem soruşturmaya izin veren bir Başbakanlık olacak hem de MSB olacak. O da geçmişten gelen algısıyla insanlarda bir kaygı yaratacak. Daha önceden basına düşmüştü. Geçmişte yaşanan olaylarla ilgili davalar açılmıştı. Bence onun için bir talep vardı Jandarma Genel Müdürlüğü'nden, şimdi de bunun bu şekilde sağlanması ilerde bir cezasızlık nedenine bürünebilir. Çok da hukuki olmadığını düşünüyorum. Zaten yargı vardı. Yargı varsa bir suç değerlendiriyorum." şeklinde konuştu.

Cihan CİHAN
29 Şubat 2016 17:58
DİĞER HABERLER