Uzmanlar uyardı: "Kurbandan sonra hastanelere en çok reflü şikayetleri ile geliniyor."
- “Kurban sofralarında mideye aşırı yükleme yapıldığı için mide esniyor ve bu da reflüyü tetikliyor.”
- "Bir defada çok yeme mideyi genişleteceği için reflüyü tetikler. "
Kurban Bayramı’nda et tüketiminin artmasıyla ortaya çıkan rahatsızlıklardan dolayı uzmanlar vatandaşları uyarıyor. Özellikle ‘reflü’ konusuna dikkat çeken Lokman Hekim Hastanesi doktorlarından iç hastalıkları ve gastroloji uzmanı Dr. Gökhan Kabaçam, “Kurban sofralarında mideye aşırı yükleme yapıldığı için mide esniyor ve bu da reflüyü tetikliyor.” dedi.
Dr. Gökhan Kabaçam, “Reflü için en önemli şeyler; çok miktarda beslenme. Bir defada çok yeme mideyi genişleteceği için reflüyü tetikler. Ne yenilirse yenilsin azar azar ve sık öğünlerle beslenmeyi alışkanlık haline getirmeliler. Öte yandan bu yemek borusu ile midenin arasında bir kas vardır. O, asit ve gıdaların yukarı kaçmasını önler. Örneğin o kasın gevşemesine neden olan gıdalar vardır. Yağ, baharat, sos gibi gıdalarla, çay, kahve sigara gibi içecekler. Bayramda bu gıdalar artıyor. Çok geç saatlerde yemekler yiyip tok karnına yatılmamalı. Mümkün olduğunca aç yatılmasını öneriyoruz.” diye konuştu.
KURBANDAN SONRA EN ÇOK REFLÜ ŞİKAYETLERİ GELİYOR
Kurban Bayramı’nda sürekli katı yiyecekler tüketildiği için bayramdan sonra hastaneye vatandaşların en çok kabızlık şikayetiyle geldiğini belirten uzman Kabaçam, “Reflü ve hazımsızlığa bağlı şikayetler daha çok kliniğe başvuruyorlar. Endoskopi ihtiyacı olan hastalar artıyor. Bağırsak tembelliği hastalığı olan insanların kabızlık ishal gibi rahatsızlıklarında artış oluyor. Tüketilen gıdanın içeriğini veya iyi saklanmamasına, iyi pişirilmesine bağlı olarak bayramda bir acil servisine gittiğinizde zehirlenmiş bir grup insana rastlayabilirsiniz. Bu da çok normal, bir anda zaten dolu olan dolabın içine 15-20 kilo eti tıkamıyorsunuz dışarıda kalıyor ve ister istemez bakteri üretiyor. Bundan kaynaklanan sıkıntılar oluyor. Bizde çok güzel gelenekler, var dinimiz de bunu istiyor. Bu etin hepsini yemek değil, daha çok dağıtmamız hem sağlığımız hem de dinimiz açısından uygun olur.” ifadelerini kullandı.
Dr. Gökhan Kabaçam, sadece mide rahatsızlığı yaşayanların değil, kolestrol, şeker ve kalp hastası olan bireylerin de Kurban Bayramı’nda hazırlanan sofralarda kontrollü beslenmesi gerektiğini dile getirdi.
İŞTE UZMANLARIN KURBAN TAVSİYELERİ
-Ne yerseniz yiyin, fakat az yiyin. Az ve sık yemeyi alışkanlık haline getirin.
-Eti dinlendirerek yiyin. Taze etin sindirimi zor olur.
-Kurbanda etleri iyi pişirerek tüketin.
-Midedeki yiyecek ve asidin yukarı çıkmasını engelleyen kasların gevşemesine neden olacak şekilde aşırı yağlı, soslu ve baharatlı yiyeceklerden, aşırı kahve ve çaydan uzak durun.
-Hareketsiz kalmayın, bağırsak tembelliğinin en büyük nedeni hareketsizlik.
-Mide ilacı kullananlar, ilaç kullanımına azami dikkat etmeli.
CİHAN