BBP'li Döngel: Vatandaş, borç yüzünden bankalara ve TOKİ'ye yakasını kaptırdı

Büyük Birlik Partisi (BBP) Kayseri milletvekili adayı Hüseyin Döngel, AK Parti hükümetinin 13 yıldır çizdiği pembe ekonomik tabloların milleti borç sarmalına düşürdüğünü belirtti. Döngel, "Millet banka, kredi kartları ve TOKİ kıskacında adeta can çekişiyor, insanımız borçlarından dolayı bankalara ve TOKİ'ye yakasını kaptırmış ve kurtaramıyor." dedi.

BBP Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyesi ve milletvekili adayı Hüseyin Döngel, yaptığı açıklamada, ülkede uygulanan ekonomik politikanın insanları borç batağına sürüklediğini dile getirdi. Döngel, AK Parti'nin 2002'de bu yana özellikle 2007'den beri sinsi ekonomik göstergelere başvurarak ekonomimizin istikrarlı ve sağlıklı bir büyüme içinde olduğunu söyleyerek, milleti kandırdığını açıkladı. Döngel, ülkede, dolar bazında suni olarak yüksek gösterilmeye çalışılan kişi başına düşen milli gelirin 10 bin dolardan 8 bin dolara düştüğünü belirterek, "Ekonomik bakımdan gelişmiş ülkelerin çok gerisinde kaldık. İşsizlik ve gelir dağılımında ki adaletsizlik artmakta, gerçek işsizlik oranı yüzde 20'lere yaklaşmıştır. Bunun neticesi olarak çalışan kesimin maaşları erimiş, üreten kesim ürettiğinin karşılığını alamaz duruma düşüştür. Doğal olarak millete borç kültürü aşılanmış, gelinen noktada milletin yüzde 85'i banka, kredi kartı ve TOKİ kıskacına düşürülmüştür." dedi.

"Artan iç ve dış borçların anapara ve faiz ödemeleri yeniden borçlanarak karşılanmaktadır." diyen BBP'li Döngel, şunları kaydetti: "Bugün devletin ve özel sektörün dış borç ile gerçek ve tüzel kişilerin iç piyasadaki kredi borcu toplamda 1 trilyon 155 milyon dolara ulaşmıştır. Toplanan vergilerin neredeyse tamamına yakını faiz ödemelerine gitmekten ülke ekonomisine, çalışan ve üreten kesime geri dönüşü olmamaktadır. Devlet her sene 50 milyar TL den fazla faiz ödemektedir. Üstüne üstlük ülkemizin bir çok ekonomik birikimi satılmış olmasına rağmen borçlanma ve borç ödeme miktarlarında azalmamıştır. Büyüme de yeterli çıtayı yakalayamadığımıza göre bu paralar nereye gitmiştir? Bu paralar istifa,yandaşa,havuza gitti,heba edildi. Sonuç olarak toprakları bereketli, genç bir nüfusa sahip bir millet ve devlet olmamıza rağmen halkımız borca ve işsizliğe mahkum edilmiştir."

Türkiye ekonomisinin özetini çıkartan Döngel, şu istatistiki bilgileri paylaştı: "Kişi başına düşen milli gelir 10 bin dolardan 8 bin dolara düşmüş, bunun sonucunda ülkenin milli geliri 800 milyardan 600 milyar dolara gerilemiştir. Türkiye ekonomisi bu kadar satışa, vergi gelirlerine ve borçlanmaya rağmen yüzde 3-4 büyüme mahkum edilmiş, milli gelirin yüzde 34'ünü nüfusun yüzde 1 almaktadır. 1997'de yüzde 6,8 olan işsizlik 2015'te 11,3 olmuştur. Dış borcumuz 200 milyar dolarlardan 620 milyar dolarlara çıkmış, dünyanın en yüksek faiz oranlarıyla yüzde 8-10 ile borçlanmaktayız. Kredi kartı borcunu ödeyemeyen 2.6 milyon vatandaşımız bulunmakla birlikte diğer borçlanmalar dahil vatandaşımızın yüzde 85'i borçlu hale getirilmiştir. 12 yılda 600 milyar TL faiz ödemesi yapılmıştır. Cari açık son 7 yıldır milli gelirin ortalama yüzde 6'sı dolayın seyretmekte, 2014'de ihracat-ithalat farkı ise 76 milyar dolar civarındadır. 13 yıldır faiz kuru üzerinde fevkalade bir belirsizlik, dış sermaye ve yatırımcı açısından da güvensizlik ortamı oluşturulmuştur."
CİHAN
13 Ekim 2015 09:32
DİĞER HABERLER