Tüketim, Piyasa ve Satış Araştırmaları Cemiyeti'nin (GfK) Berlinli Türk ve Almanların internet kullanımı ağırlıklı araştırması çocuklarla ilgili ilginç sonuçları ortaya koydu. Buna göre Berlinli Türklerin Almanlara göre daha az bilinçli internet kullanımı çocuklara da yansıyor. Araştırmaya göre online oynayan internet kullanıcısı Türklerin yüzde 51'i para ödeme zorunluluğu olan oyunları oynuyor. Bu parayı yüzde 25'i bonus kartı, yüzde 24'ü telefon faturası, yüzde 21 kredi veya banka kartı, yüzde 20'si ise Pay Pal üzerinden ödüyor. Telefon faturası ve bonus kartı üzerinden ödeyen Almanların oranı ise yüzde 9.
İnternet kullanan ve 6-17 yaş grubunda çocuğu bulunan Berlinlilerin oranı yüzde 83. Berlinli Türklerde bu oran yüzde 94'e çıkıyor. İnterneti cep telefonu üzerinden kullanan çocukların oranı ise yüzde 76. Almanların çocuklarında online oyun oynama alışkanlığı yüzde 46. Bu oran Türk çocuklarında yüzde 95'e fırlıyor. Anne-babaların çocuklarının hangi oyunları oynadığına dair bilgi sahibi olması konusunda da ciddi farklılıklar var.
Almanların yüzde 87'si çocuğunun hangi online oyunu oynadığını biliyor, Türklerde bu oran yüzde 53. Alman çocukların yüzde 87'si anne-babasının izin verdiği online oyunları oynayabiliyor, Türk çocuklarında bu oran yine yüzde 53. Oyun oynama zamanının belirlenmesinde de aynı sorun söz konusu. Alman ailelerin yüzde 77'si çocuklarına günde belli bir zamanda oyun izni veriyor. Türk ailelerde bu oran yüzde 66'ya düşüyor. Bununla birlikte şahsi bilgilerin internette kalıcı olduğu uyarısını en çok Türk aileler yapıyor. Alman ailelerin 66'sı çocuklarını bu konuda uyarırken, Türk ailelerde bu oran yüzde 79'u buluyor. CİHAN