Bursa Mühendis ve Mimar İş Adamları Derneği (BUMİAD), finansal okuryazarlık seviyesini yükseltmek ve üyelerini bilinçli tüketim konusunda bilinçlendirmek amacıyla dernek merkezinde finansal okuryazarlık semineri düzenledi. SMMM Kasım Çapraz tarafından verilen seminere BUMİAD üyelerinin yanı sıra MARSİFED Başkanı İhsan Karademir, GESİAD Başkanı Ramazan Kaya, ARSİYAD Başkanı Hüseyin Ertaş ve çok sayıda STK'dan temsilci katıldı. Seminerin açış konuşmasını gerçekleştiren BUMİAD Başkanı Efe, dernek olarak toplum yararına birçok projeye imza attıklarını kaydederek seminerin yararlı geçmesini temenni etti.
Finansal okuryazarlığın temelinin bireylerin bilinçli tüketici olmalarını sağlamak ve yatırıma teşvik etmek olduğunu dile getiren SMMM Kasım Çapraz, "Türkiye'de tasarruf oranı yüzde 13 seviyesine yeni yükseldi. Yatırım oranı ise yüzde 22. Bu farkın kapanabilmesi ancak tasarruf alışkanlığı kazanmakla elde edilir. Tasarruf alışkanlığı için de finansal okuryazarlık kavramını bilmek önem kazanıyor." dedi.
Türkiye'de finansal okuryazarlığın öneminin daha yeni fark edildiğini dile getiren Çapraz, "Boğaziçi Üniversitesi ve TEB'in oluşturduğu finansal okuryazarlık endeksine göre nüfusun yüzde 69'u 'Para harcamak içindir" diyor. Oysaki para taşınabilen, bölünebilen, dayanıklı, uzun ömürlü ve kabul gören mübadele, tasarruf, borçlanma, yatırım ve ekonomi politikası aracıdır. Parayı kazanmak değil, harcamak marifettir." diye konuştu.
İş adamları için finansal okuryazarlığın bilanço okuryazarlığıyla başladığını belirten Çapraz, şöyle konuştu: "Para, sermaye ve türev piyasalarını doğru yatırım kararları almakla devam eder. İşletmesinin bilanço ve gelir tablosunu okuyamayan iş adamının başarılı olma şansı yoktur. Bilançoyu okumak aynaya bakmak gibidir. Kimse sizin yerinize aynaya bakmaz. Kendi hesaplarımızı mutlaka takip etmeliyiz. Aylık bütçesini yapamayan bireyin veya ailenin de iki yakasını bir araya getirme şansı olmadığı gibi firmalarda benzer sıkıntılar yaşayabilir."
YENİ TİCARET KANUNU ŞİRKETLER İÇİN BİR FIRSAT
Yeni ticaret kanunun şirket yönetim kurulları ve müdürlerine devredilemez yetki ve sorumluluklar getirdiğinden bahseden Çapraz, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunların başında önceden şirketin finansal planlaması, bütçesi, risk yönetimi, iç kontrol sisteminin yönetim kuruluna ait olması geliyor. Aslında bu yapısal dönüşüm ve performans yönetimi konusunda önemli bir fırsattır."
Cihan CİHAN