Bilecikte şerbetçiotu çalışmaları

Bilecikte şerbetçiotu çalışmaları
BİLECİK (A.A) - Bilecik Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalarla şerbetçiotunun canlandırılmaya çalışılıyor.
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünden yapılan açıklamada, merkez İlyasbey Köyü Muhtarı Cavit Bayhanın 70li yıllarda üretimi yapılan şerbetçiotunu tekrar canlandırmak istediklerini bildirmesi üzerine, çalışmaların yapıldığı kaydedildi.
     Tarbes A.-Ş ile yapılan görüşmeler neticesinde 4 önder çiftçi ile 33 dekar alanda sözleşme imzalanarak bin 485 pençe dağıtıldığı belirtilen açıklamada, ziraat mühendisleri Gülfem Afşin ve Ceyda İbrik ve TARBES AŞden Dr. İlker Bağcı ve Eylem Akgünün İlyasbey ve Taşcılar köyünde pençe dikimleri ve şerbetçiotu üretimi hakkında bilgiler verdiği ifade edildi.
    
     -Şerbetçiotunun getirdikleri-
    
     Şerbetçiotu, ağırlıklı ilaç sanayisinde, ekmek ve bira mayasında kullanılıyor. Türkiyede Bilecikin Pazaryeri ilçesinde üretimi yapılan şerbetçiotunun sadece dişi çiçeklerinden (koza) faydalanılıyor. Üreticiler için önemli gelir kaynağı olan şerbetçiotu, daha çok buğday, arpa ve ayçiçeği üretiminden başka hiçbir tarla bitkisinin yetiştirilmediği bölgede küçük aile işletmeciliği olarak yapılıyor.
     Sarmaşık gibi tırmanıcı özelliğe sahip olan ve yaprakları tam veya parçalı, çiçekleri açık yeşil renge sahip şerbetçiotu, Türkiyede üretim yapan bira üreticilerine yönelik alım yapan kooperatife bağlı olarak sözleşmeli çiftçiye istihdam imkanı sağlıyor.
    
     Muhabir: Muhsin Arslan
     Yayıncı: Mürsel Çetin
16 Kasım 2012 15:09
DİĞER HABERLER