Bilim adamları kanıtladı: Kediler mi yoksa köpekler mi insanlara daha çok bağlı?

Bilim adamları, hayvanseverlerin ve evcil hayvan besleyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri olan "Kediler mi yoksa köpekler mi sahiplerini daha çok seviyor?" sorusunu bilimsel olarak kanıtladı.

BBC için hazırlanan "Kediler Köpeklere Karşı" isimli bir belgesel için Dr. Paul Zak isimli bir nörolog tarafından bir araştırma gerçekleştirildi. Bilimsel araştırmalarla kanıtlanmadan önce genel kanının, köpeklerin sahiplerine daha çok bağlı olduğu şeklinde olduğunu söyleyen Dr. Zak, daha önce yapılan araştırmaların sahipleri köpekleriyle oynarken hem köpeklerde hem de insanlarda oksitoksin seviyesinin arttığını gösterdiğini hatırlattı.

Oksitoksin, memelilerde ana aşk veya sevgi hormonu olarak biliniyor. Birisiyle ilgilendiğimizde, birisine ilgi gösterdiğimizde beynimiz bu hormonu üretiyor. Eşimizi veya çocuğumuzu sevdiğimiz zaman beynimizde üretilen oksitoksin seviyesi yüzde 40 ila yüzde 60 arası seviyelere yükseliyor.

İLK KEZ KEDİLERİN OKSİTOKSİN SEVİYESİ HESAPLANDI

Köpeklerinki biliniyor olsa da, daha önce kedilerin ne kadar oksitoksin ürettiği hiç hesaplanmamıştı. Dr. Zak ve ekibi, ilk kez kedilerin ve köpeklerin, sahipleriyle oynadıkları sırada ürettikleri oksitoksin miktarını hesaplayarak karşılaştırma imkanı buldu.

Araştırmada 10 kedi ve 10 köpekten, yaklaşık 10'ar dakika sahipleriyle oynadıktan sonra alınan salya örnekleri karşılaştırıldı. Sonuçlara göre köpeklerdeki oksitoksin seviyesi inanılmaz yüksek çıktı, hem de kedilerin oksitoksin seviyesinden çok yüksek çıktı. Ancak kedilerin oksitoksin seviyesi de beklenenden yüksek çıkarken, bilim adamları bunun kedilerin insanları sevmediğine dair genel algıyı da yıktığını savundu.

SONUÇ: AÇIK ARA FARKLA KÖPEKLER

Araştırmada köpeklerin sahipleriyle oynadıkları zaman ürettikleri oksitoksin seviyesi yüzde 57.2, kedilerin oksitoksin seviyesi ise yüzde 12 çıktı. Bu da köpeklerin, insanları kedilerden fazla sevdikleri anlamına geliyor.

Bazı uzmanlara göre köpeklerin, insanlara karşı bu kadar farklı duygusal tepki vermelerinin nedenlerinden biri, köpeklerin insanoğlunun ilk evcilleştirdiği hayvanlardan birisi olması olabilir. Genetik araştırmalara göre köpekler bundan tam 30 bin yıl önce evcilleştirilmeye başladı. Kedilerin evcilleştirilmesi ise bir 10 bin yıl sonra, yani bugünden yaklaşık 20 bin yıl önce gerçekleşti.

Kedi ve köpekler birbirlerinden farklı olduğu gibi, sahiplerinin de farklı olmasının da bu seviyeyi etkileyebileceği belirtiliyor. Son yapılan araştırma köpek besleyenlerin kedi besleyenlerden daha çok sorumlu, daha az sinirli ve daha çok sosyal olduklarını ortaya koymuştu.

9 CANLI KEDİLERDEN DOLAYI 40 KÖPEK TÜRÜ YOK OLDU

BBC'de yayınlanan "Kediler Köpeklere Karşı" programı iki hayvan uzmanı ve nörolog Chris Packham ve Liz Bonnin tarafından hazırlanıyor. İki nörolog, hangi türlerin insanlara yakın olduklarını araştırıyor.

Programda paylaşılan bir ilginç araştırma da kedilerin hayatta kalma konusunda köpeklerden çok daha iyi olduklarını gösterdi. Yaklaşık 2 bin fosil üzerinde yapılan araştırmada 40 köpek türünün yok olmasında kedilerin de önemli bir rol oynadığı ortaya çıktı. Kediler, avcılıkta ve yemek bulmakta köpeklerden çok daha iyi bir performans sergiledi. Yine araştırmaya göre köpekler yüzünden yok olan bir kedi türü bulunmuyor.

CİHAN
03 Şubat 2016 15:34
DİĞER HABERLER