Atmosferdeki karbondioksit seviyesi tarihte ilk kez milyonda 400 birime ulaşarak, önemli bir sınırı geride bıraktı.
ABD’nin Hawaii adasındaki Mauna Loa yanardağında bulunan ve 1958’den bu yana atmosferdeki değerleri ölçen Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) laboratuvarı, karbondioksit seviyesinin insanlık tarihinde ilk kez milyonda 400 birime (ppm) ulaştığını açıkladı.
Atmosfer değerlerini 1958’den bu yana ölçen laboratuvarın elde ettiği değer, bilimadamlarının tahminine göre, insanların var olmasından 3-5 milyon yıl önce atmosferdeki karbondioksit oranını temsil ediyor. Bilim insanları, belirtilen dönemde Dünya’nın bugünkünden çok daha sıcak olduğunu ifade etti.
Atmosferin 400 ppm karbondioksit bulundurduğu milyonlarca yıl öncesinde, Kuzey Buz Denizi bölgesinde buzdan eser yoktu, Sahra Çölü bozkırlarla kaplıydı ve denizlerdeki su seviyesi 40 metre daha yüksekti.
İnsanlığın neden olduğu sera gazlarının en tehlikelisi olarak kabul edilen karbondioksit, yüzyıllardır artan hava sıcaklığının da sorumlusu olarak gösteriliyor.
DEĞERLER SÜREKLİ DEĞİŞİYOR
BBC’nin haberine göre, gelecek aylar içinde karbondioksit oranı yeniden 400 ppm altına inebilir. Kış aylarında arttığı gözlenen karbondioksit oranının, Kuzey yarımkürede ormanların ve bitki örtüsünün güçlendiği aylarda atmosfer dışına atılması hızlanıyor. Kısa dönemde karbondioksit oranı yeniden düşebilecek olsa da, bilim insanları uzun dönemde yaşanabileceklerin dikkatle takip edilmesi gerektiğini belirtti.