Bir yılda 10 milyon araca 1 milyar 162 milyon TL'lik ceza kesilmiş

Köprü ve otoyollarda trafik akışını hızlandırmak için 2012 yılında vatandaşların hizmetine sunulan Hızlı Geçiş Sistemi'nde (HGS) sorunlar art arda gelmeye devam ediyor. Konuya ilişkin Meclis'e soru önergesi ve kanun teklifi veren CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar, "Sistemde bariz hatalar meydana geliyor, yapılan tebligatlar abonelerin 1 yıl sonra eline geçiyor. Geçiş yapmadığı halde bazı vatandaşlarımıza aynı gün 5 ceza birden kesiliyor. Ancak Karayolları bu konuda sadece altı boş açıklamalar yapıyor, vatandaşlarımızın mağduriyeti çözülmüyor."dedi. Akar, sadece 1 yılda 10 milyon araca 1 milyar 162 milyon liralık ceza kesilmiş olmasının dikkat çekici olduğunu belirterek, geçen yıl KİT komisyonunda bu durumu gündeme getirdiğinde 1 milyon 750 bin tebligatın daha yolda olduğunun belirtildiğini dile getirdi.

CHP Milletvekili ve KİT komisyonu üyesi olan Haydar Akar, geçen dönemin sonunda PTT ve karayollarının görüşmelerinde konuyu gündeme getirdiğini kaydetti. Akar, şöyle devam etti: "Karayolları maalesef OGS sisteminin eski bir sistem olması ve OGS'lerde giriş yapılan yerin tespit edilememesi nedeni ile ceza işlemlerinde en uzak mesafeyi kapsıyor. Ancak HGS'de araç sürücülerinin giriş yerlerinin tespit edilebilmesine rağmen OGS'deki uygulama keyfi olarak yapıyor. Ayrıca araç sürücülerine yapılan tebligatlar 1 yıl sonra ellerine geçebiliyor ya da geçiş yapmadığı halde sistem hatalarından vatandaşlara ceza kesilebiliyor. Bunları komisyon da konuştuk ancak yapılan şey 7 gün içinde ödenmesi gereken cezasız ödeme süresinin 15 güne çıkmasından öteye gitmedi."

VATANDAŞ İSYAN EDİYOR BEDELLER ÇILDIRTIYOR

Akar, vatandaşlara astronomik cezalar kesildiğine vurgu yaparak, "Ama vatandaş derdini de anlatamıyor, yaptığı itirazlara karayollarınca mahkemeye git bizi ilgilendirmez deniyor. Vatandaşlarımıza devlet sahip çıkmalı ve bu cezalar tekrar yapılandırılmalı. Geçiş yapmadığı halde bu cezalara maruz kalan vatandaşlarda saptanarak cezalarının iptali gerçekleştirilmeli." ifadelerini kullandı.

YASAL DÜZENLEME ŞART

Konu ile ilgili Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle soru önergesi veren Haydar Akar, Meclis'e kanun teklifi de vererek gerekli düzenlemelerin yapılmasını istedi. Teklifinde Akar, "17 Eylül 2012 tarihinden itibaren köprü ve otoyollarda HGS adı altında trafik akışını hızlandırmak için uygulanan sistem, maalesef birçok sorunu da beraberinde getirmiş, vatandaşlarımız bu konuda mağduriyete uğramıştır. Hızlı Geçiş Sistemindeki teknik hatalar nedeni ile bazı plakalar yanlış okunmakta, geçiş yapmayan sürücülerden buralardan geçiş yapmış gibi geçiş bedeli tahsil edilmeye çalışılmaktadır. Geçiş yapmadığı halde geçiş bedeli istenen sürücülere herhangi bir bildirim yapılmadan 1 yıl önce kesilmiş olan cezalar 4-5 bin TL gibi faiş rakamlar olarak sürücülerden talep edilmekte, sürücülerin karayollarına yapmış oldukları itirazlar ise düzelteceğiz cevabına rağmen düzeltilmemektedir." ifadelerine yer verdi.

Önergedeki sorular şöyle:

"-HGS'nin bazı plakaları okuyamadığı ve hatalı okuduğu bilgileri doğru mudur? Doğru ise bu durumu ortaya çıkaracak testler sistem devreye alınmadan neden yapılmamıştır?

-HGS'deki bu hatalar nedeni ile mağdur olan vatandaşların mağduriyetinin giderilmesi ve sistemdeki hataların düzeltilmesine ilişkin yürütülen bir çalışma var mıdır? Bu çalışmalar ne zaman sonuç verecektir?

-Yapılan itirazlara rağmen neden hala HGS'lerden ceza kesimleri devam etmektedir? Bugüne kadar geçiş ihlali gerekçesi ile kaç araca hangi miktarda ceza kesmiştir?

-Sistemdeki alt yapı eksiklikleri iddialarını nasıl açıklıyorsunuz? HGS sistemleri işi hangi firmaya, hangi bedelle, hangi şartlarda verilmiştir? Bu gibi mağduriyetlere sebep olunması nedeni ile herhangi bir yaptırım ve tazminat maddesi anlaşmalarda yer almakta mıdır?

-HGS sisteminin hızlı geçişi sağlaması, kaçak veya suça karışmış araçların takibi ve tespitinin yapılmasını kolaylaştırması beklenirken araç sahiplerini mağdur etmesini nasıl açıklıyorsunuz?

-Bugüne kadar HGS abonelerine tebligatların 6 ay 1 yıl gibi sürelerde yapılması nedeni ile yaşanan mağduriyetlerine ilişkin bir düzenleme yapılarak bu borçların yapılandırılması düşünülmekte midir? Binlerce abonenin yaşadığı bu mağduriyete dur diyecek misiniz?" CİHAN
01 Ocak 2016 14:38
DİĞER HABERLER