Doların 3 lirayı görmesiyle 2014 sonunda 800 milyar dolar olan Türkiye'nin gayri safi milli hasılası, 594 milyar dolara geriledi.
AKP hükümeti 10 büyük ekonomi arasına girmeyi vaat ederken Türkiye bu gelişmeyle milli gelir sıralamasında 2 basamak gerileyerek 21. sıraya düştü.
Uzmanlar, bu sene Antalya'da yapılacak G-20 zirvesine Türkiye'nin son defa katılacağı öngörüsünde bulundu. Türkiye'nin gerilemesi ise Suudi Arabistan ve İsviçre'ye yarayacak. 746 milyar dolar geliriyle 20. sırada bulunan Suudiler 19. sıraya, 21. olan İsviçre 20. sıraya yükselecek.
Yılbaşında 2,34 olan dolar/TL kuru, geçtiğimiz gün 3 TL'yi görerek ocak ayından bu yana yüzde 28 artış gösterdi. Bu gelişmenin ardından 2014 sonunda 800 milyar dolar olan Türkiye'nin gayri safi milli hasılası, 594 milyar dolara geriledi. Dolar bu rakamlarda tutunursa Türkiye, milli gelir sıralamasında ciddi gerileme yaşayacak. 2014 verilerine göre 889 milyar dolarlık milli geliriyle 18. sırada bulunan Hollanda'nın ardından 800 milyar dolarlık geliriyle 19. sırada bulunan Türkiye, 3 TL'lik kura göre 594 milyar dolara düşen milli geliri nedeniyle 685 milyar dolarlık geliriyle 21. sırada bulunan İsviçre'nin sırasına gerileyecek. Türkiye'nin gerilemesi ise Suudi Arabistan ve İsviçre'ye yarayacak. 746 milyar dolar geliriyle 20. sırada bulunan Suudiler 19. sıraya, 21. sıradaki İsviçre ise 20. sıraya yükselecek.
Ortaya çıkan bu tablo, çeşitli tartışmalara yol açtı. Bunlardan en dikkat çekeni, 594 milyar dolarlık milli gelirle 19. sıradan 21. sıraya düşmesi öngörülen Türkiye'nin G-20 toplantılarına gelecek senelerde katılamama ihtimali. Dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer alan 19 ülke ve Avrupa Birliği Komisyonu'ndan oluşan G-20'nin 2015 dönem başkanı Türkiye'nin 2016'dan itibaren gerçekleştirilecek toplantılara katılamayacağı söylentisi paniğe yol açtı. Ekonomist Dr. Sinan Erdil, attığı tweet'lerde bu konuya değindi. Dünya ekonomileri arasında AKP döneminde 17.likten 19.luğa düşen Türkiye'nin TL'nin sert değer kaybı sonrası sıralamada daha da düşebileceği ihtimalinin ortaya çıktığını belirten Erdil, “Kasımda Antalya'da yapılacak G-20 toplantısı bu gidişle Türkiye'nin katılacağı son toplantı olabilir!” yorumunda bulundu. Ekonomi Bakanlığı'nda görevli uzmanlar ise böyle bir şeyin ihtimaller arasında olmadığını belirterek, grubun ekonomik büyüklük sıralamasına göre oluşturulan bir grup olmadığını belirtti. Ekonomik verilerden ekonomik büyüklük sıralamasında geriye düşme gibi bir sonucun çıkıp çıkmadığına dair bilgileri olmadığını kaydeden bakanlık yetkilileri, bu öngörülerin doğru çıkması ve Türkiye'nin 21. sıraya gerilemesi halinde bile G-20'ye katılabileceğini aktardı.
Kurulmasına, 25 Eylül 1999 tarihinde Washington'da yapılan bir toplantıyla karar verilen 20 Maliye Bakanı ve Merkez Bankası Başkanı Grubu (G-20), sistem açısından önemli ülkeleri bünyesinde barındırıyor. G-20 içerisinde Türkiye'nin yanı sıra Avustralya, Brezilya, Kanada, Çin, Arjantin, Fransa, Almanya, Japonya, Meksika, Hindistan, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Endonezya, İtalya, Rusya, Güney Kore, İngiltere, ABD ve Avrupa Birliği bulunuyor. G-20 ülkeleri, dünya ticaretindeki yeri itibarıyla küresel ekonomik ve finans sistemi açısından önemli bir yere sahip. Bu ülkeler, dünya ticaretinin yüzde 75'ini, dünya ekonomisinin ise yüzde 85'ini temsil ediyor. G-20'ye üye 19 ülke, milli geliri dünyada ilk 31 içerisinde yer alan ülkelerden oluşuyor. Norveç, İran, Tayvan, Venezuela ve İsviçre, ekonomik olarak bazı üyelerden daha fazla milli gelire sahip olmalarına rağmen G-20'de bulunmuyor. Birçok Avrupa Birliği ülkesi de, G-20'de bağımsız olarak değil sadece AB Komisyonu olarak temsil ediliyor.
ZAMAN