Bölgesel aşırı terlemeye cerrahi yöntemle çözüm

Vücudun ısı dengesini kuran, vücutta gelişen bazı toksinlerin de atılmasını yardımcı olan terleme fonksiyonu yazın gelmesiyle artış gösteriyor. Sıcak havaların yanı sıra egzersiz, heyecan ve stres gibi durumlarda terleme miktarında yaşanan artış son noktaya geldiğinde sosyal yaşamda oldukça sıkıntılı anlar yaşanmasına sebep olduğu için insanlar çare arayışına giriyor. Özellikle mevsim ayırımı gözetmeyen avuç içi, yüz ve koltukaltı bölgelerinde oluşan aşırı terlemeler kişinin yaşam kalitesini bozuyor. Avuç içi, koltuk altı ve yüz gibi bölgelerde olan aşırı terlemelere bölgesel aşırı terleme denilmekte. Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Yorgancılar, bölgesel aşırı terlemenin cerrahi yöntemle tedavi edilebileceğini belirterek konuyla ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

TERLEME KİŞİSEL YAŞAMIN TÜM YÖNLERİNİ ETKİLİYOR

El, ayak, koltuk altı veya yüzde yaşanan aşırı terlemenin kişilerin iş yaşamı, günlük hayatı ve sosyal ilişkilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Medicana Sivas Hastanesi Göğüs Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Deniz Yorgancılar, ter sıvısının aslında kokusuz, renksiz, tuzlu bir yapıya sahip olduğunu ter kokusunun ise ciltteki bakterilerden kaynaklandığı bilgisini verdi. Vücudun genelinde yaşanan hiperhidrozisin sebeplerinin araştırılması gerektiğine dikkat çeken Deniz Yorgancılar, bu hastaların hormonal bozukluklar, kan şekeri problemi, tiroid hastalıkları, obezite, kalp rahatsızlığı, bazı kanserler, menopoz problemleri olabileceği gibi beslenmelerinde tuzlu baharatlı yeme alışkanlıklarının da altta yatan etken olabileceğini belirtti.

Aşırı terleme rahatsızlığının yaşamı etkileyen en sıkıntı verici belirtisinin el terlemesi olduğunu ifade eden Op. Dr. Yorgancılar, soğuk ve keçeleşmiş ellerin de bu duruma eşlik edebileceğini sözlerine ekledi. Koltukaltı terlemelerinin kozmetik sorunlarla kişinin sosyal yaşantısını etkilemesi yanında yüzde terlemenin ise kişinin gergin ve güvensiz görünmesine sebep olabileceğine değindi.

BÖLGESEL AŞIRI TERLEME CERRAHİ YÖNTEMLE TEDAVİ EDİLEBİLİR

Medicana Sivas Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Yorgancılar, bölgesel aşırı terleme şikayeti ile gelen kişiye ilk önce çeşitli muayene ve tetkikler yapılması, öncelikle terlemenin gerçek sebebinin bulunmasının önemli olduğunu vurguladı ve terlemenin tedavisinin altta yatan nedenin tedavisiyle mümkün olduğunu söyledi. Aşırı terleme için çeşitli tedavi yöntemleri olduğunu belirten Yorgancılar, en etkili sonuç veren tedavi yönteminin ise sempatektomi olduğunu ifade etti.

Terleme cerrahisinin genel anestezi ile yapıldığını ve hastanın aynı gün hastaneden çıkış yapabildiğini ve 3 gün sonra tamamıyla normal yaşamına dönebildiğini ifade eden Yorgancılar, cerrahi işlem sırasında koltukaltı bölgesinde açılan 1-2 adet 1 santimetrelik küçük kesi yardımıyla kamera ve cerrahi aletlerle klipslendiğini ve operasyonun 30-60 kadar sürdüğünü açıkladı. İşlem sonrası herhangi bir direnç uygulanmadığını aynı gün beslenmeye başlayıp yürüyerek evine taburcu edildiğini söyledi. Operasyon sonrasında aşırı terleme olan bölgelerde sadece fizyolojik sınırlarda cildin ihtiyacı kadar nemlenme olduğu bunun dışında bir ter yakınmasının olmadığını iletti.

TERLEME CERRAHİSİ CİDDİ ORANDA İYİLEŞME SAĞLIYOR

Terleme cerrahisi operasyonu sonrasında bölgesel şikayetlerde tam iyileşme yaşandığını belirtti. Terleme cerrahisinin özellikli bir operasyon olduğuna dikkat çeken Deniz Yorgancılar, nadiren de olsa yan etkilerinin olabileceğine değindi. Terleme cerrahisi sonrası gelişen yan etkilerin ve komplikasyonların operasyonun yapıldığı merkez ve hekim ile doğrudan ilişkisi olduğunu da sözlerine ekledi. Bu işlem için oldukça seçici davranıldığını her terlemeye de cerrahi tedavi uygulanmadığını da özellikle vurgulayan Yorgancılar, "Uygun hastalar için gerçekten yaşam standardını değiştiren mucizevi bir operasyon ve güvenle uygulanabilir bir metot olduğu için hastalarımıza tavsiye ediyoruz" açıklamasını yaptı. CİHAN
18 Mayıs 2015 13:00
DİĞER HABERLER