25 askerin şehit olduğu Afyon'daki cephanelik patlamasıyla ilgili Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın yürüttüğü idari soruşturmada herhangi bir sabotaj ya da terör eylemi izine rastlanmadı.
Afyankarahisar'da 25 askerin şehit olduğu cephanelik patlamasıyla ilgili olarak Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın inceleme raporuna ulaşıldı. Askeri heyetin İdari Tahkikat Raporuna göre, olayda
"sabotaj ya da terör izine" rastlanmadı. Raporda, "Olayın içinde bulunan personelin hayatlarını kaybetmiş olmaları, ifadesine başvurulan personelin de direkt olarak olayın içinde olmaması nedeniyle, patlamanın nasıl ve neden meydana geldiği belirlenememiştir" denildi. Askeri Savcılık da 14 Eylül'de yaptığı açıklamada, patlamada sabotaj ya da terör izine ait bir emare bulunmadığını bildirmişti. Patlamayla ilgili adli soruşturma ise devam ediyor. Patlamanın yaşandığı birlikteki personele psikolojik destek olunması için bir tabip yüzbaşı ile bir rehber öğretmen atandığı, şehit olanların yerine ise başka birliklerden 29 uzun dönem er ve erbaşın görevlendirildiği öğrenildi. Askeri Savcılığa da gönderilen Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın İdari Tahkikat Raporu'nda olayla ilgili şu tespitler yer aldı:
GEÇİCİ DEPOLAMA:
Susurluk'taki Mühimmat Birliği depolarındaki zemin kayması nedeniyle, burada bulunan el bombası mühimmatı Afyonkarahisar'a taşınarak, 20 Haziran 2012'de geçici olarak iki aylığına depolandı.
SÖZLÜ EMİR VERİLDİ:
13 Ağustos günü Mühimmat Bölük Komutanlığı görevine başlayan Binbaşı Ali Duran, personeli ile toplantı yapıp işleri koordine etti. Duran, 4 Eylül'de şehit olan Astsubay Bedri Nayim'e sözlü olarak, geçici olarak depolanan mühimmatın muayene ve istif faaliyetlerine başlanılması emrini verdi. 5 Eylül'de geçici olarak depolanan el bombalarının kafile ayrımı yapılıp, tekrar depolanması için mühimmat sandıkları cephanelikten dışarıya çıkarıp onarıldı. Ardından istif işlemine başlandı.
KAMYON VE CİP FARI:
İşlemin gündüz tamamlanamaması üzerine, mühimmatın dışarıda bırakılmasının sakıncalı olacağı düşünülerek, el fenerleri ve bir kamyon ve cipin farlarından faydalanılarak çalışmaya gece de devam edildi. Saat 21.45'de kısa aralıklarla iki defa güçlü patlama meydana gelmiş ve yangın çıkmıştır. Olaydan sonra Duran tutuklandı, 8 askerin yeri değiştirildi.
'BOMBALARI ASKER DEĞİL, ROBOT TAŞISIN'
Afyonkarahisar'da yaşanan olayın ardından uzmanlar, "Bombaları asker değil robot taşımalı" dedi. İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Temeltaş, mühimmat depolarında uzaktan kontrollü yarı otomatik ve ya önceden programlanmış olarak mühimmat taşıma için "Robotik Mühimmat Taşıma Sistemleri" kullanılabileceğini söyledi. Temeltaş bu sistemlerin ABD'de kullanıldığını belirtti. Işık Üniversitesi eski Rektörü Elektronik Mühendisi Prof. Dr. Sıddık Yarman ise "Türkiye'de yorulmuş mühimmatları söküm ve iyileştirme işleri Kırıkkale Yahşihan'da kurulu Mühimmat Ayırma ve Ayrıştırma Tesisi'nde (MAAT) tamamen robotik teknoloji ile gerçekleştiriliyor. Sistem patlama hassasiyeti yüksek mühimmatı parçalara ayırıyor" dedi. Altınay Robot Teknolojileri Genel Müdürü Hakan Altınay ise robotik sistem Afyon'a iki yıl da kurulabilir" diye konuştu.SABAH