Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü koordinatörlüğünde Almanya, Avusturya ve İspanya'daki çeşitli kurumların ortaklığıyla yürütülen "Türkiye ve AB ülkelerindeki Otizmli Çocukların Eğitim Süreci ve Mesleki Eğitimde Yeni Yaklaşımlar" konulu konferans düzenlendi. İlçe Milli Eğitim Müdürü Nuri Çakıral, projelerden sorumlu Şube Müdürü Deniz Şamar ile proje ekip üyeleri Sezen Fırat ve A. Nazife Yüce'nin organize ettiği konferansa konuşmacı olarak Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Alev Girli, ODER Yönetim Kurulu Üyesi Psikolog Gülser Vardarcı ve Sabahat Akşiray OÇEM Psikolojik Danışmanı Tolga Nasuh Aran katıldı.
Konferansın amacı çocuk gelişimi öğretmenleri ve öğrencilerine, rehber öğretmenlere, okul ve kurum müdürlerine, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezleri öğretmenlerine ve velilere bilgi aktarmanın yanısıra otizm hakkında toplumda farkındalık oluşturma şeklinde açıklandı. Şube Müdürü Şamar, yürütülen AB projesinin eğitim kurumları ve toplum için önemini belirten bir açılış konuşması yaptı. Milli Eğitim Müdürü Çakıral ise bulundukları konumun ve eğitimin önemini vurgulayarak, gelecekte otizmli çocukların eğitimine katkıda bulunabileceklerini dile getirdi: "En büyük servet, sağlık ve insanı mutlu etmektir."
Otizmin genel özellikleri ve tanımsı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Girli de otizmli bireylerin yapamadıkları üzerine odaklanmak yerine, yapabildiklerini geliştirmenin katkı sağlayacağını ifade etti. Psikolojik Danışman Aran ise otizmli bireylerin eğitimi ve mesleki eğitimi hakkında bilgi vererek, Sabahat Akşiray OÇEM'de karşılaştıkları örneklerden kesitler sundu. Psikolog Vardarcı da otizmli bireylerin ailelerinin sıkıntılarına değinerek tecrübelerini paylaştı. Üstün müzik yeteneğine sahip olan otizmli kardeşi Cem Vardarcı'yı tanıtarak, ailenin desteğinin ve tedavi sürecinde eğitimin önemini vurguladı.