Bosna'dan gelen 20 ton hastalıklı et için ESK'dan açıklama: Firma itiraz ettiği için hemen imha etmedik
Et ve Süt Kurumu (ESK), Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton hastalıklı etin imha sürecine neden 5 ay sonra başlandığını açıkladı: “Sonuçların olumsuz çıktığı ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirilmiştir. Ancak ithalatçı firmanın imhaya itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle süreç uzamıştır."
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığıyla Bosna Hersek’ten ithal edilen 20 ton sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı bakterilerin olduğu ortaya çıktı. Etlerin laboratuvar incelemesinin sonuçları beklenmeden piyasaya sürüldüğü öne sürüldü. 29 Ağustos’ta hastalık tespit edilmesine karşın imha yazısının ESK imzasıyla beş ay sonra, 5 Ocak 2018’te yazıldığı belgelendi. ESK ise ‘bakteri iddiasını’ doğrulamış ancak etlerin ‘piyasaya sürülmediğini’ belirtti.
ESK bu defa da imha sürecine neden beş ay sonra başlandığını açıkladı.
ESK’nın açıklamasında, “Sonuçların olumsuz çıktığı ithalatçı firmaya resmi yazı ile bildirilmiştir. Ancak ithalatçı firmanın imhaya itiraz etmesi ve yasal prosedürleri işletmesi nedeniyle süreç uzamıştır” denildi.
Açıklamada etlerin imhasının tek bir tesiste, yani Erzincan Kombinası’nda bulunan rendering tesislerinde yapılabildiği kaydedildi.
Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hastalıklı etleri yiyen 309 kişinin zehirlendiği iddialarını da yanıtlayan ESK, “Söz konusu hastaneye de hastaneye yemek tedarik eden firmaya da et satışımız yok. İddialar asılsızdır” diye konuştu.