Umuda yolculuğa çıkan göçmenlerin çoğu hedefi ulaşamadan hayatını kaybediyor. Geriye kalan ise çoğu kez alabora olmuş filika ve can yelekleri oluyor.
İzmir’de ‘merdiven altında’ üretilen ve ölüm yeleği olarak tanımlanan kalitesiz can yelekleri, Ege Denizi’nde umut yolculuğuna çıkanların sonu oluyor.
Şehri Yunan adalarına geçiş için köprü olarak gören Suriyeli sığınmacılar ile diğer ülkelerden gelen mültecilerin kente olan akını kesilmedi. Basmane semtindeki otellere yerleşen Suriyeliler ve diğer ülkelerden gelenler, kaçış gün ve saatini burada bekliyor. Sığınmacılar, ölüm riski çok büyük olan bu zor yolculuğa çıkmadan önce yanlarına merdiven altında üretilen kalitesiz can yeleklerinden alıyor. Semtte sektör haline gelen can yeleklerini, görünmemesi için siyah poşetler içinde taşıyan Suriyeli sığınmacılar dikkat çekmemeye çalışıyor.
SAHTE YELEK İNSANI BATIRIYOR
Avrupa standartlarına göre Türkiye’de can yeleği imalatı yapan iki büyük üreticiden Sait Güderoğlu, merdiven altında üretilip, mültecilere satılanların her birinin can kurtarma, bir yana ‘ölüm yeleği’ olduğunu söyledi. Güderoğlu, şöyle konuştu: “Standartlara uygun üretilen can yeleği suda insanlar baygın olsa bile 12 saat boyunca boynu yukarıda tutuyor. Merdiven altında üretilen can yeleklerinin, küçük bir çocuğu bile su üzerinde tutması çok zor.”
GİZLENMEK İÇİN SİYAH RENK SEÇİLİYOR
Yelekler için siyah renk seçilmesinin nedeni ışık tutulduğunda gece görülmemesi. Piyasadaki can yelekleri 75 TL’den başlayan fiyatlarla satılırken, merdiven altında 20-30 TL’ye kadar düşüyor.
Meydan