Bu kütüphane, bir mahalleyi aydınlatıyor

Ankara Altındağ ilçesi Aydınlıkevler Mahallesi, idealist bir kitapseverin kurduğu kütüphane ile diğer mahallelerden ayrılıyor. Aydınlıkevler Kütüphanesi, Aydın Atasoy'un 5 yıl önce geçirdiği kaza sonucu hayata yeniden tutunması ile oluşan bir halk kütüphanesi. 50 kitapla yola çıkan Atasoy, bugün öğrenciden emekliye, memurdan ev kadınlarına kadar herkesin rahatlıkla ulaşabildiği 7 bin kitaba sahip bir kütüphaneye sahip. Atasoy'un halk kütüphanesi fikrinin temeli ise yıllar önce yazdığı ve içinde mahalleyi aydınlatan bir kütüphanenin bulunduğu öyküsüne uzanıyor. Kütüphanede paneller, söyleşiler, imza günleri, felsefe toplantıları gibi pek çok etkinlik yapılıyor. Gezici kütüphane ile Ankara'nın Haymana, Çubuk gibi uzak ilçelerine ve okullara da kitap ulaştırıyor.

Bir kitap kurdu olan Aydın Atasoy, 2 yıl önce Altındağ'ın en eski mahallelerinden biri olan Aydınlıkevler'de bir halk kütüphanesi kurdu. Evinden getirdiği 50 kitabı kaldırıma yerleştirerek işe koyuldu. Alıp-sattığı kitaplar zamanla yüzleri, binleri bulmaya başladı. Ailesiyle birlikte oturduğu Kovan Sokak 15/A numaralı Atasoy Apartmanı'nın katında babasının kiraya verdiği dükkân bulunuyordu. Kitap tutkunu Atasoy, yıllardır öykü, şiir ve deneme türlerinde de eser veriyor, yayımlanmış kitabı bile bulunuyor.

Aydınlıkevler'de geçen ve halk kütüphanesinin mahallelinin hayatını nasıl değiştirdiğini anlattığı öyküsünü, babasının kiracısına gösterdi. Kiracı, öyküyü okuyunca anahtarı Atasoy'a teslim ederek, "Buyur burası senindir, hayalini gerçekleştir" demiş. Topladığı kitapları Aydınlıkevler Kütüphanesi'ne taşıyan Atasoy, şimdilerde mahallede öğrencilerin, emeklilerin, ev kadınlarının, kitap tutkunlarının en sık uğradığı mekanı bu şekilde açmış.

1 LİRAYA KİTAP DEĞİŞİMİ, DERS KİTAPLARI ÜCRETSİZ

Kitap rafları arasında her zaman bir kedinin dolaştığı, çay ve kahvenin hiç eksik olmadığı Aydınlıkevler Kütüphanesi, uyguladığı fiyat politikasıyla da diğer kütüphanelerden farklı bir konumda. İsteyen herkes elindeki bir kitabı, Aydınlıkevler Kütüphanesi'ndeki herhangi bir kitapla 1 TL karşılığında değiştirebiliyor. Değişim yapmadan kitap satın almak isteyenlere ise fiyat tarifesi sabit: Tüm kitaplar 5 TL'den satılıyor. Öğrencilerin gönüllü çalışanı olduğu kütüphanede bulunan ders kitapları ve yardımcı ders kitaplarının tamamı ise ücretsiz. Bağış kitap almayan Atasoy, bağışçılara kitap ihtiyacı olan okulların adreslerini vererek oralara yönlendiriyor.

Aynı zamanda Sokak Yazarları Derneği adı altında yazar dostlarıyla bir sivil toplum kuruluşuna öncülük etmek isteyen Aydın Atasoy, 1 Ekim'de ilk sayısı çıkmak üzere Sokak Yazarları Dergisi'ni de çıkarmayı planlıyor. Derginin yazarları arasında usta yazarların yanısıra mahallenin okuma ve yazmaya meraklı öğrencileri ile emeklileri de olacak. Atasoy, tüm resmi ve dini bayramlarda kapıya ücretsiz kitap koyarak dağıttığını söylüyor.

"AMACIM İNSANLARIN KİTABI SEVMESİ VE OKUMASI"

Hayattaki en önemli amacının insanların kitapları sevmesi ve okuması olduğunu belirten Aydın Atasoy, "Hayat kitaplarla güzelleşebilir ancak. Mahalleler de kütüphanelerle gelişebilir, güzelleşebilir. İnsanlar bu kütüphane sayesinde bir araya gelmeye, oturmaya, kitaplardan konuşmaya başladı." diyor.

Kütüphaneye sürekli geldiğini belirten öğrenci Emre Can Öztürk, "Ben daha önce kitap okumazdım. Hiç sevmezdim. Ama buraya gide gele sevmeye, kitaplarla haşır neşir olmaya başladım. Şimdi neredeyse her gün kütüphaneye geliyor, bakıyor, okuyor, dinliyorum. Hayatıma anlam kattı desem yeridir." şeklinde konuşuyor.

Mahallede belediyenin temizlik işçisi olarak çalışan Mehmet Bülbül de kütüphanenin müdavimlerinden. "Gözlerim iyi görmüyor, çok okuyamıyorum ama buraya geldikçe nefes alıyorum." diyor o da. CİHAN
28 Temmuz 2015 14:47
DİĞER HABERLER