Bu virüse dikkat! Tehlike saçıyor

Bu virüse dikkat! Tehlike saçıyor
Si­ber suç­lu­lar, Tür­ki­ye­’de bu kez koa­lis­yon ko­nu­su­nu fır­sa­ta dö­nüş­tü­rdü...Sakın tıklamayın!
Türkiye’de son birkaç gündür Twitter üzerinden ‘Koalisyon’ başlığı ile bilgisayar ve akıllı telefonlara virüslü mesajlar gelmeye başladı. Yüz binlerce kişinin hesabı kitlenirken tüm kişisel bilgiler de kaptırıldı.
Si­ber suç­lu­lar, Tür­ki­ye­’de bu kez koa­lis­yon ko­nu­su­nu fır­sa­ta dö­nüş­tü­re­rek bil­gi­sa­yar kul­la­nı­cı­la­rı­nı sos­yal mü­hen­dis­lik yo­luy­la ol­ta­la­rı­na dü­şür­me­ye baş­la­dı.

MERAK UYANDIRIYORLAR

An­ti­vi­rüs ya­zı­lım ku­ru­lu­şu ESE­T’­in tes­pit­le­ri­ne gö­re bu koa­lis­yon sah­te ve vi­rüs­lü. Si­ber suç­lu­la­rın bir phis­hing ya­ni ol­ta­la­ma ope­ras­yo­nu yap­tık­la­rı­nı di­le ge­ti­ren ESET Tür­ki­ye Ge­nel Mü­dür Yar­dım­cı­sı Alev Ak­ko­yun­lu, “Hac­ker­ler, Tür­ki­ye gün­de­min­de­ki gün­cel koa­lis­yon gö­rüş­me­le­ri ile il­gi­li me­rak uyan­dı­rıp, bil­gi­sa­yar­la­ra vi­rüs bu­laş­tır­ma­yı he­def­li­yo­r“ de­di.

ARKADAŞIN SANIP TIKLAMA

Ak­ko­yun­lu­’ya gö­re kul­la­nı­cı­lar sos­yal med­ya­da çok ra­hat dav­ra­nı­yor. Ar­ka­daş­lar­dan ge­len bağ­lan­tı­lar hiç şüp­he edil­me­den me­rak edi­lip tık­la­nı­yor. Ge­len her tür­lü lin­ke şüp­he ile yak­la­şıl­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni kay­de­den Ak­ko­yu­lu “Kı­sal­tıl­mış bağ­lan­tı­lar (URL) özel­lik­le Twit­ter üze­rin­de yay­gın.

Bir vi­de­o ya da ya­zı için tık­la­yıp da tru­va atı ile kar­şı­la­şa­bi­lir­si­niz. Bu yüz­den tam ad­re­si gör­me­den tık­la­ma yap­ma­yı­n“ di­ye ko­nuş­tu. Uz­man­la­ra gö­re ko­run­mak için mev­cut şif­re­le­rin de­ğiş­ti­ril­me­si ve dos­ya­la­rın ye­dek­len­me­si ge­re­ki­yor.

SİSTEM NASIL İŞLİYOR?

Vi­rüs ya­zar­la­rı ge­nel­lik­le Trend To­pic (TT) ko­nu­la­rı­nı eti­ket­le­ye­rek bir­çok kul­la­nı­cı­ya ko­lay ol­ta­ya dü­şe­bi­le­ce­ği, il­gi­si­ni çe­ke­bi­le­cek me­saj­lar gön­de­ri­yor. Me­saj­da­ki link tık­lan­dı­ğın­da, kul­la­nı­cı bir web si­te­si­ne yön­len­di­ri­li­yor. URL ne­de­niy­le bil­gi­sa­yar kul­la­nı­cı­sı lin­kin ger­çek­te ne­re­ye bağ­la­na­ca­ğı­nı gör­mü­yor ve lin­ki tık­lı­yor.

Oy­sa bu bağ­lan­tı ge­nel­lik­le sah­te ve vi­rüs­lü bir si­te­ye yön­len­di­ri­yor. Bu sah­te si­te üze­rin­den bil­gi­sa­ya­ra za­rar­lı ya­zı­lım bu­la­şı­yor. Ar­dın­dan kul­la­nı­cı­nın ar­ka­daş­la­rı­na da ken­di adıy­la ve ay­nı baş­lık­la me­saj­lar gön­de­ri­li­yor. Tru­va atı, bu şe­kil­de ya­yı­lı­yor.

Son dönemlerde hacker’ların en çok oltalama yaptığı linkler şöyle:

- Yeni bir şarkı çıktı sen de dinle

- Gösterime girecek bir filmin fragmanı

- Ünlü bir kişinin çekilmiş özel bir video linki..

Bugün
14 Temmuz 2015 09:54
DİĞER HABERLER