Bülent Arınç ile Şafak Pavey arasında ilginç diyalog

Bülent Arınç ile Şafak Pavey arasında ilginç diyalog
Meclis beklenen şekilde olağanüstü toplandı.

TBMM beklendiği şekilde terör olayları ve IŞİD operasyonları hakkında görüşmee üzere olağanüstü toplandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) talebi üzerine bugün saat 15.00'te 'terör' gündemiyle olağanüstü toplandı.



CHP'nin, Meclis'i terör gündemiyle olağanüstü toplantıya çağırması nedeni ile TBMM Genel Kurulu'nun 8. birleşimi saat 15.00'te elektronik yoklama yapılarak açıldı. Birleşimi TBMM Başkanvekili Şafak Pavey yönetti.



Dört parti  temsilcileri konuşma yaptı. Hükümet adına Bülent Arınç, Ak Parti adına Mahir Ünal, CHP adına Levent Gök, MHP adına Ümit Özdağ, HDP adına Osman Baydemir kürsüye geldi.

Şafak Pavey oturumu açış konuşmasından şunları söyledi:

Burada yaratacağımız her asabiyet sokağa şiddet teşviki olarak dönebiliyor. Bu vatan hırslarımızdan çok daha değerli. Bizler varlıklarımızlar bir şey katmak için Meclis'teyiz. Siyaset şiddet bizi her zamankinden çok daha acil göreve çağırıyor. Ortak hafızamızı takip etsek düzlüğe çıkabileceğimize inanıyorum. Değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyor gündeme geçiyorum.

Pavey'in konuşmasının ardından Meclis toplantı çağrısına ilişkin önerge okundu.


Elektronik oylamada, yeni milletvekilleri ilk kez bu sistemi kullandı. Vekiller elektronik sistemi kullanırken zorlandıkları için bazı milletvekilleri oy pusulalarını tercih etti.



İLK OLARAK ARINÇ KONUŞTU



Arınç'ın konuşmasından satır başları:



Öncelikle CHP Grubuna verdikleri olağanüstü toplanma tekliflerinden dolayı teşekkür etmek istiyorum. Son günlerde kalplerimizi kanatan acı olayların. Soruşturmaların devam ettiği bir zamanda ve hükümetin terörle mücadele yaptığı süreçte konuyla ilgili görüşme zaruret olmuştu. Bunu CHP yerine getirdi. Komisyon kurulabilir korumayabilir bunlar sizlerin değerli oylarınızla belli olacaktır.

Son günlerde yaşanan olayları hepimiz acı ile karşıladık ve tepkimizi verdik. Ayrıntılarını biraz sonra vereceğim şiddet olayları kapsamında ülkemizde bir üzüntünün hakim olduğunu söyleyebilirim. Memleketini seven herkes üzüntülü ve tepkilidir. Meclis olarak bunu görüşmek hepimizin göreviydi.



Bu konuda iki rapor vardır. İnsan hakları inceleme komisyonunun hazırladığı bir rapordur. Bu Şubat 2013’tedir. Yine aynı dönemde Kasım 2013 tarihli meclis araştırma raporumuz var.



12 yıldan beri AK Parti hükümetlerinde bu konuda çok önemli adımlar atıldı. Yaşananlar sizler tarafından takip ediliyor bunları tekrar tekrar veremeyeceğim. 20 Temmuz’da Suruç’taki katliam diyebileceğimiz terör olayı sonrası Başbakanlık Koordinasyon Merkezi’nden an be an takip ettik.



PKK ile ilgili olarak şunları söylemem gerekebilir. Toplumsal gelişmenin önündeki terör meselesini ülke gündeminden çıkarmak için kararlı bir tutum sergiledik. Çözüm sürecinin nihai hedefi terörün sona erdirilmesi. Çözüm Sürecinin kamuoyuna doğru anlatılması için akil insanlar heyeti oluşturuldu.



HDP’li siyasetçilerin bağımsız devlet kurma ifadelerini kullandıkları görülmüştür. 7 Haziran seçimleri öncesi örgüt ve bileşenleri çözüm sürecini kendi baskı ortamını kullanma aracı olarak kullanmaktadır.



2 DAKİKA POLEMİĞİ

Konuşma süresi biten Arınç: Sayın Başkan ek süre verecek misiniz, diğer konuşmacılara da verilmek üzere diye sordu…
Şafak Pavey, “Bugün olağanüstü toplandık. Konuşmanızı bitirmek üzere 2 dakika veriyorum. Diğer konuşmacılara verilecektir” cevabı üzerine Arınç “Madem olağanüstü toplandık çok hasis* davrandınız. 2 dakika” dedi.


HDP ADINA BAYDEMİR KONUŞTU

HDP adına Osman Baydemir kürsüde konuştu. baydemir şunları söyledi:

TBMM’nin 8 Haziran sabahından itibaren Türkiye topluluğunun tüm farklılıklarına sahip olduğu temsil oranında memnun olduğumu ifade etmek istiyorum. Türkiye ye yeni bir döneme uyandı. Türkiye farklılıklarının bir bütün olarak, siyaset mekanizmasına emretmiş olduğu barışın ortak paydalarda buluşun ve ret politikaları nihai barışla taçlandırın mesajı alınmadı ya da gereğinin gerilmemesi için ısrar ediliyor.



Yaşanmış acıların son acımız olmasının temennisinde bulunuyoruz. HDP olarak bu toplantıya dahilimiz bir daha asla bu ülkede tek bir insanımızı hayatını çatışma ortamlı içinde yitirmemesinin pratiği ve çabası olacaktır. Hepinizin vicdanına çağrıda bulunmak istiyorum.



KARDEŞLİĞİME İSTER İNANIN İSTER İNANMAYIN



Her bir saldırı arka plana sahiptir. 8 Haziran sabahından itibaren tek başına iktidar olunmadığı için ülke savaşa çekiliyor. Tek başına iktidar olma uğruna fidanlar toprağa gömülüyor. İsterseniz kardeşliğime inanın ister inanmayın Rabbim şahittir ki bütün dünya iktidarları bin kere bir askerin bir polisi bir gerillanın bir sivil yaşam hakkına binlerce kez kurban olsun.

Bizim yapmamız gereken kinle öfke ile yanıt vermekle sorunu çözemeyeceğiz. 30 yıllık pratiğimiz de buydu. Bu pratikten yeterince çektiğimiz için 2013’te müzakere masasını kurduk. Bu aşamaya kadar onlarca fedakarlık örneği vardır. Gelin el ele vererek bu toplumun tek ferdinin hayatını yitirmeyeceği bir geleceği inşa edelim.


MURAT ÖZÇELİK: BİR ULUSAL GÜVENLİK SORUNU İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

CHP adına Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Murat Özçelik konuştu:

IŞİD Türkiye'de adam devşirme, eğitim faaliyeti yaptı. Bir ulusal güvenlik sorunuyla karşı karşıyayız.
Suriye'deki iç savaş Türkiye içersine taşındı. IŞİD palazlanırken PKK Batı'nın gözünde aktör oldu. Türkiye tedbir almadı. Türkiye iki lanetin eylemleri ile karşı karşıya. Hükümet yapmayacağım dediği şeylerde u dönüşü yaptı. Bu süreçten sonra Türkiye'nin Suriye, çözüm süreci ve Selefi politikalarının aynen devam etmesi mümkün görünmüyor. IŞİD'e yönelik olarak savaşımızda ciddi zaaflar var. IŞİD'e karşı çok daha derin tedbirler alınmalı.

ÜMİT ÖZDAĞ: İŞ ÇIĞIRINDAN ÇIKMIŞTIR

MHP Grubu adına Gaziantep Milletveli Ümit Özdağ konuştu:

Ortadoğu'daki savaşın dalgaları Türkiye'ye vuruyor. MHP, AKP'yi bir çok kez uyarmıştır. İş çığırından çıkmıştır. İşleri çığırından çıkaran PKK ile müzakere ve dış politikadır. Güvenlikçi politikaların öncü isimleri AKP döneminde yargılandı. Müzakere olursa terör örgütü muhattabınız olur. Çıkar yol tekrar terörle mücadele stratejisinin benimsenmesidir. Esad'ı devirmek tutku olunca Suriye'de PKK'nın önü açıldı. Suriye gibi ülkelerde rejim yıkılırsa devlet de yıkılıyor. Bu politika Türkiye'yi Pakistanlaştırdı. Türkiye'de Selefi cihatçı bir gelenek oluşuyor. Kürtler ve Zazalar bizim öz kardeşimizdir. MHP'nin HDP'ye tavrı şehitlerimizden dolayı, demokrasiye bağlılığımızın sonucudur. HDP'nin bugün yaptığı sahte barış çağrılarına inanmıyoruz. 

AHMET AYDIN: SEÇİMLE OPERASYONLAR ARASINDA İLİŞKİ KURMAK HADSİZLİKTİR

AK Parti adına Adıyaman Milletvekili Ahmet Aydın konuştu.

MHP'yi dinledikçe HDP'nin, HDP'yi dinledikçe MHP'nin bize minnet etmeleri gerektiğini anlamış olduk. Siz barajı geçmek için terör örgütleri, çeteler, paralel ile bir araya geldiniz. AK Parti'nin yaptığı ilk iş red, inkar politikalarını değiştirmek oldu. Sadece 7 Haziran'dan bu yana 650 terör eylemi gerçekleştirildi. Demokratik dönüşüm için silahın aradan çıkması lazım. Biz silahların aradan çıkması için çok uğraştık. Seçimle operasyonlar arasında ilişki kurmak hadsizliktir. Şiddetten beslenenler çözümü istemezler. Yeni seçim düşünmüyoruz, koalisyon çalışmaları sürüyor. Hükümetimizle DAEŞ arasında bağlantı kuranlar müfteridir. Yapılan operasyonların tek bir amacı va tüm terör örgütlerine müdahale etmek. PKK'nın sözcülüğüne soyunanlar bize laf söyleyemez. Silahla fikir bir arada yürümez. HDP yol ayrımındadır, tercih yapmak zorundadır.

LEVENT GÖK: TÜM PARTİLERİN ORTAK DAYANIŞMASINI TALEP EDİYORUZ

CHP adına araştırma komisyonu kurulmasını öneren Grup Başkanvekili Levent Gök konuştu.

Bütün Türkiye bugün bizi izliyor. Tam da terörizmin amacına hizmet eden konuşmalar yapılıyor. Terör karşısında bütün partiler birlikte olmayacak da ne zaman biz beraber olacağız. Bu uslüp nedir böyle? Teröristler bizi kıs kıs gülerek izliyorlar. Bugün terörün sorumlusu siyasi iktidar, AKP hükümetidir. IŞİD tehlikesini 4 yıldır anlattık, dinlemediniz. IŞİD tehlikesine karşı perşembenin gelişi çarşambadan bellidir diye siyasi iktidarı uyardık. IŞİD denen tehlike sınır ötesinde değil sadece sınırın içinde de var. IŞİD'i işitmediniz değerli milletvekilleri. Kürt sorununun çözümünün adresi TBMM'dir. Tüm partilerin ortak dayanışmasını talep ediyoruz.

AJANSLAR

29 Temmuz 2015 15:13
DİĞER HABERLER