Çok değil, daha 15-20 yıl önce seve seve giydiğimiz kıyafetlerin artık yüzüne bile bakmıyoruz. Öyle ki bu kıyafetleri giyenlere “kıro” yakıştırması bile yapılıyor.
Moda artık vatkalı bluzlara, pilili pantolonlara, beyaz çoraplara prim verilmiyor. Şu insanoğlu çok garip. Yeryüzünde var olduğumuzdan beri hiçbir şeyden memnun olmamış, her şeyi sürekli değiştirme çabası içine girmişiz. Öyle ki moda, tirend adı altında sürekli bir farklılık, bir yenilik arayıp duruyoruz. Özellikle de giyim ve kuşam noktasında müthiş bir müsrifliğimiz var. Sahiden de nereden çıktı şimdi bu konu diye merak edenler olabilir. Haksız mıyız? Daha 15-20 yıl öncesine kadar severek ve göğsümüzü kabarta kabarta gururla taşıdığımız pek çok kıyafetin yüzüne bakmaz olduk. Artık ne vatkalı bluzlar, ne pilili, paçası dar pantolonlar ne de ipek gömlekler giyiyoruz. Hele gömleğin baştan üç düğmesini açık bırakmamız mümkün değil, aksi halde yanlış anlaşılır alimallah. Yine eskiden kadınlar mantar topuk ayakkabıya, erkekler yumurta topuk ve ucu sivri ayakkabıya hücum ederdi. Bu ayakkabıların arkasına basılır, çoğunlukla beyaz olan çoraplar açıkta kalırdı. Hepsinden de önemlisi artık beyaz çorap neredeyse tamamen hayatımızdan çıktı. Hatta bir kıroluk göstergesidir diye giyenlerle de dalga geçiliyor. Bunların yanında erkeklerin yumurta topuk ayakkabılarını giyip, kolormatik ya da gözlüklerini takıp, saçlarını limona bulayıp arka ceplerinden çıkardıkları tarakla ortadan ikiye ayırması ya da arkaya doğru taraması hâlâ akıllardan çıkacak gibi değil. Yani bir anlamda hepsi Ali Desidero. Kadınlar ise kuş yuvası kakülleri, elektriğe tutulmuş gibi krepeli saçları, kalın kemerleri, streç pantolonları, kelebek tokaları, broşları ve vatkalı bluzları ile hepsi birer Serpil Çakmaklı edasında.
Sürekli tekrar eden modanın bu tarz giyimlere ve aksesuarlara artık pirim vermemesi normal sayılıyor. Modacılar bu durumu, “İnsanlar güzel olanı çekip alırken, kötü tasarımlar da kaybolup gitti.” diyerek yorumluyor. Moda yazarımız tasarımcı Reyhan Yazıcı, “Çok kullanılan şeyler eğer doğruysa modanın içinde klasikleşir; ama yanlışsa da demode olur gider. Mesela kot pantolonun üzerine ipek gömlek giymek ya da kot pantolonun altına kösele ayakkabı giymek yanlıştı. Ama farklı olmak için yapılan şeylerdi ve kaybolup gitti.” yorumunu yapıyor.
Şimdilerde bu tip kıyafetler daha çok ikinci el mağazalarda satılıyor. Alıcıları kim acaba diye merak ederseniz de hemen söyleyelim. Ya sıra dışı ve demode giyinmek isteyen sosyete ya da daha ucuza giyinmek isteyen parasızlar.
Aksesuarlar ihtiyaca göreydi!
Eskiden fazlaca görmeye alıştığımız ve mutlaka bir yerlerde taşıdığımız pek çok aksesuar da birer birer hayatımızdan uçup gitti. Örneğin erkeklerin 33’lük tesbih taşıması, kravat iğnesi takması, cep telefonunu ve anahtarlığını kemerde taşıması. Arka cepte tarak taşıma ve mendil taşıma, yarıya kadar açık gömleklerin üzerine zincir kolye-bileğe künye, kravata kravat iğne takma, favorileri uzatma o zamanın raconları arasında. Kadınlar ise bir zamanlar kelebek toka, broş ve kalın kemerleri sıkça kullandı. Yine belde taşınan freeback çantaları ve kemere takılan cep telefonu kılıflarını da kadın-erkek herkes taşıyordu. Reyhan Yazıcı’ya göre aksesuarlar biraz daha masum. Yani dönemin ihtiyaçlarından doğmuş. Mesela anahtarlıkları kemere takma olayı insanların araba sahibi olmasıyla başlıyor. Tek anahtarı cebinde taşıyan erkeklerin arabası olunca “gösterme içgüdü”sü devreye girmiş ve anahtarlar bir anda kemere asılıvermiş. Freeback çantalar ise insanların teknolojiyle birden tanışmasıyla ve hızlı hayat koşuşturmasıyla ortaya çıktı ve kocaman çantalar yerine hem küçük hem de elleri meşgul etmeyen çantalar alındı o dönem. Ama bu çantalar da tıpkı kemere takılan anahtarlıklar gibi demode olarak kaldı.. Yine sürekli yanımızda taşımamız gereken şeylerin boyutları da küçüldü. Örneğin cep telefonları artık telefon olmanın yanında walkman, radyo ve bilgisayar işlevi de görüyor artık. Dolayısıyla o eski walkmanlar, radyolar tarih oldu gitti.
-----------------------------------------------------
Sakın bunları giymeyin (Demode olan yanlışlar)
Erkekler: Deri pilot ceket, colormatik gözlük ya da panjurlu gözlük, elde tesbih, ucu sivri yumurta topuk ayakkabı, göğüs kıllarını göstermek için gömleğin düğmelerini yarıya kadar açmak, kolye, künye ve zincir takmak (daha çok altın tercih edilir), boyunbağı, arka cepte tarak taşımak-mendil taşımak, favorileri uzatmak, beyaz çorap giymek, kravat iğnesi, kemere anahtarlık ve cep telefonu takma, belde freeback çanta taşıma, rengi kaçmış kot ceket, ipek gömlek.
Kadınlar: Vatkalı ve yarasa kol bluz, pilili pantolon, kuş yuvası kaküller, streç kot, cırt cırtlı ayakkabı, kalın kemerler, mantar topuk ayakkabı, kelebek tokalar.
Zaman-Cumaertesi