Almanya Hessen Eyaleti Ekonomi Ulaşım ve Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Steffen Saebisch'ın başkanlığındaki heyete, vize sıkıntısını hatırlatan Bursalı iş adamları, somut adımların atılmasını istedi.
Bursa Sanayicileri ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Arif Özer, Başkan Yardımcısı Oya Coşkunöz Yöney ve bazı yönetim kurulu üyeleri, Alman Müsteşar Steffen Saebisch başkanlığındaki heyet ile Kültürpark'taki BUSİAD Evi'nde bir araya geldi.
Özer, burada yaptığı konuşmada, Almanya ile Türkiye arasındaki işbirliğinin tarihi bir geçmişe sahip olduğunu, hem ticari anlamda hem de işbirliği anlamında bu ülkeyi bir dost olarak gördüklerini söyledi.
Almanya'daki Türk şirketlerinin ticaret hacminin 25 milyar doları bulduğuna da değinen Özer, ''Almanya'nın AB sürecinde zaman zaman desteğini zaman zaman da çekincesini gördüğümüz de oluyor. Bunlar gelip geçici şeyler, ama uzun vadede Almanya ile dostluğumuz tarihte olduğu gibi sürecektir'' diye konuştu.
Özer, ''bir Alman heyeti geliyor'' dedikleri zaman, üyelerinden aldıkları bir geri dönüş olduğunu ifade ederek, ''Diyorlar ki; şu vize konusunu bir konuşun'' dedi.
Müsteşar Steffen Saebisch de Hessen bölgesiyle Bursa arasında geçen yıl imzalanan işbirliği anlaşmasını şimdi somutlaştırmak, hayata geçirmek istediklerini söyledi.
Saebisch, dostlukla imzalanan bu anlaşmayı hayata geçirebilmek için somut projelere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
''Şimdi somut projeler konusunda adım atmak aşamasına geldik' diye düşünüyorum. Hessen Eyaleti, her zaman Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda da olumlu bir rol oynadığını belirtmek istiyorum. Hessen aynı zamanda dünyaya açık bir bölge. Sadece Almanya değil, kıta Avrupasının en büyük havalimanına sahip. Bu da aynı zamanda aslında Hessen bölgesinin dünyaya açık bir bölge olduğunun ifadesidir. Aynı zamanda Hessen bölgesinin refahı çok yüksek olması dolayısıyla hoşgörünün de yaşandığı bir bölgedir. Hessen Eyalet Hükümeti olarak Türkiye'nin AB'ye yakınlaşması sürecini her zaman destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Hessen Eyaleti, Almanya içindeki en yüksek gayri safi yurt içi hasılaya sahiptir. İhracat ithalat açısından baktığımızda, Hessen'den Türkiye'ye geçtiğimiz yıl içinde 800 milyon avroluk bir ihracat, Türkiye'den Hessen'e de 600 milyon ihracat yapılmıştır. Dolayısıyla bu rakamlara bakarak da önümüzdeki dönemde hayata geçirilecek büyük fırsatlara sahip olduğumuzu görüyoruz.''
-İKİ KONUDA İŞBİRLİĞİ-
Bursa'da yaptıkları görüşmelerde özellikle 2 konunun gündeme geldiğine dikkati çeken Saebisch, şöyle devam etti:
''Günümüzün sorunlarının üstesinden gelmek için enerjiye ihtiyacımız var. Enerji ve enerji tedariki konusunda gerçekten Hessen ile Bursa arasında ele alabileceğimiz çeşitli konular, projeler olabilir. Önümüzdeki 10, 20 yıllık dönem içinde de hep gündemin en üst noktasında yer alacak bir konudur enerji. Diğer konu ise atık su yönetimi. Bu alanda da Hessen ile Bursa arasında çeşitli işbirliği imkanlarının olduğuna inanıyoruz. Şu anda İstanbul'da Çevre Teknolojileri Fuarı gerçekleştirilmekte, bu fuar gelecek yıl da İstanbul'da gerçekleştirilecektir. Bu fuara bu sene de Hessen'den çeşitli Alman şirketleri katılmakta, gelecek sene bu fuara katılacak Alman şirketlerinin Bursa'ya da gelmesini düşünüyoruz. Yine ulaşım konusunda da çeşitli işbirliği projeleri gerçekleştirebiliriz. Buna inanıyoruz, somut olarak bu konuda da çalışmak istediğimizi ifade etmek isterim.''
-VİZE KONUSU-
Saebisch, gündeme getirilen vize konusuna da değinerek, şunları söyledi:
''Ekonomi Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapmaktayım. İçişleri Bakanlığı Müsteşarı değilim, dolayısıyla vize konusu benim yetki alanımda değil. Ama, İçişleri Bakanlığı ile daha önce yaptığım görüşmeden de hemen şu bilgiyi verebilirim; vize konusu gündeme geldiği zaman bu geri kabul anlaşmasıyla birlikte ele alınan konu. İlişkilerin, sınırların açık olası tabii ki tüm tarafların yararınadır. Sınırların açık olması, insanların ticaretin daha da gelişmesi için en iyi ön koşulu sağlayacaktır. Vize sorunu olmasa insanlar çok daha rahat bir şekilde seyahat edebilirler tabi ama, uzun vadede bu sorunun da üstesinden geleceğimize inanıyorum.''
BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Karademirler ise Bursa'da Alman bir firmanın temsilciliğini yaptığını ve bir firmanın ürünlerinin değişik ülkelere pazarladığını belirterek, vize konusunda yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.
''Bizim Almanya'ya gitmemiz zor, ancak sizin Türkiye'ye gelmeniz çok kolay, Frankfurt'tan Stuttgart'a gitmek gibi bir şey'' diyen Karademirler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ve Türk iş adamlarının Almanya vizesi alırken karşılaştığı zorlukları, Cem Kozlu'nun ''Avrupa'ya Hayır Diyebilen Türkiye'' adlı kitabından alıntılar yaparak anlattı.
Karademirler, konuyu kimsenin ve hiçbir makamın sahiplenmemesinden yakınırken, ''Biz iş adamıyız, bu işlerle mi uğraşacağız, yoksa iş mi yapacağız? Lütfen artık bu işin bir muhatabı olsun, biz artık verilen cevapları yeterli bulmuyoruz'' diye konuştu.
Müsteşar Steffen Saebisch ise vize konusunun hassas bir konu olduğunu kabul ettiğini ifade ederek, şu yanıtı verdi:
''Türkiye vize zorunluluğu olan tek ülke değil. Çin ile de benzer sorunlar olabiliyor ve Çin'in son dönemde gerçekten, ekonomik, siyasi açıdan dünyada güçlü ülke haline geldiğini görüyoruz. Frankfurt civarında 400 tane Çin şirketi faaliyetlerine devam etmekte ve onların da aynı şekilde vize alma zorunluluğu var. Kısa vadede seyahat etlek istedikleri taktirde, onlar da benzer zorluklarla karşılaşıyorlar, ama gerçekten iyi bir işbirliği sağlayabilmek için bu durumun, tarafları tatmin edici bir çözüm olmaktan uzak olduğunu, ilişkileri zorlaştırdığını ben de görüyorum. Sizin buradaki görüşlerinizi ben de aynı şekilde yetkili mercilere ileteceğim, iletmek durumundayım, çünkü size şu anda size 'Yapacağım, çözeceğim' diye söz versem, mümkün değil, çünkü benim yetki alanımda değil, somut olarak bir şey yapamam.''
(HLK-YLZ)10.06.2011 18:46:51