Büyükelçi Workneh: Türkiye, kahvesini Etiyopya'dan alsın

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Etiyopya Büyükelçisi Ayalew Gobezie Workneh'i ağırladı. BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, Afrika pazarının Bursa iş dünyası için fırsatlarla dolu olduğunu ifade etti. Workneh ise Türkiye'nin, kahvesini kendi ülkesinden almasını istedi.

Büyükelçi Workneh ve beraberindeki heyete, Bursa ekonomisi ve BTSO'nun çalışmaları hakkında bilgi verildi. Bursa'dan Etiyopya'ya ihracat yapan 23 firma bulunduğunu belirten Duran, buna karşılık ilde, Etiyopya sermayeli sadece bir firmanın faaliyet gösterdiğini kaydetti. Bursa ile Etiyopya arasındaki ticareti değerlendirerek, ihracatın 2014 yılı itibariyle 1.5 milyon dolar, ithalatın ise 433 bin dolar olduğunu kaydetti. Bu ihracatın yüzde 48'ini ise demir çelik ürünlerinin oluşturduğunu vurguladı.

Bursa'nın Türkiye ihracatında önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Duran, şehirde binin üzerinde yabancı sermayeli firma bulunduğunu belirtti. Bursa'dan dünyanın dörtbir yanına ihracat yapıldığını söyleyerek, Afrika pazarının öneminden bahsetti. Türkiye ile Rusya arasında son zamanlarda yaşanan gerginlikten dolayı ticaretin de azaldığına dikkat çekerek, "Afrika pazarı, bizlere önemli fırsatlar sunuyor. Bu fırsatlardan mutlaka yararlanmalıyız. Rusya pazarına alternatif olarak Afrika pazarına daha fazla açılmalıyız." dedi. İlker Duran, Bursa ile Etiyopya arasında karşılıklı alım heyeti organizasyonları düzenlenmesi için her türlü desteği vermeye hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Bursa'nın ticaret ve sanayi alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu söyleyen Büyükelçi Workneh ise Etiyopya'nın, Afrika'nın en hızlı ekonomik gelişme gösteren ülkesi olduğunu belirtti. Ülkesinin ekonomisinin, son 11 yıldır yüzde 10'un üzerinde büyüme yakaladığını kaydederek, Türkiye'nin ve Bursa'nın tecrübesinden faydalanmak istediklerinin altını çizdi. Etiyopya'da Türkiye'ye büyük bir sevgi olduğunu da belirtti.

Etiyopya'da iş dünyasına önemli kolaylıklar ve teşvikler sunulduğunu belirten Ayalew Gobezie Workneh, işgücü maliyetinin aylık en düşük 50 dolar seviyesinde olduğunu söyledi. Türkiye'nin, kahve ihtiyacının büyük bir kısmını Latin Amerika ülkelerinden temin ettiğini hatırlatan Büyükelçi Workneh, "Kahve üretiminde bizim de kalitemiz yüksek. Dünyaca ünlü firmalar bizden kahve alırken Türkiye'nin de ürünlerimizden faydalanmasını istiyoruz." diye konuştu. CİHAN
26 Aralık 2015 13:42
DİĞER HABERLER