Büyükşehir Yasası, Yörük eşyalarını sergileyen kültür evini ortada bıraktı

ANTALYA (CİHAN)- Yörük-Türkmen hayatını turizmi kazandırmak amacıyla 3 yıl önce kurulan Manavgat Evrenseki Kültür Evi, Büyükşehir Yasası ile birlikte ortada kaldı.

30 Mart mahalli seçimler sonrası Evrenseki Belediyesi'nin tüzel kişiliğini kaybetmesi sebebiyle Antalya Valiliği öncülüğünde kurulan Tasfiye Komisyonu Evrenseki Kültür Evi'nin 'Zemini farklı, üstündeki muhteviyatı' farklı gerekçesiyle tasfiye edilmedi. Antalya Büyükşehir Belediyesi, 30 Mart mahalli seçimler sonrası Evrenseki Kültür Evi'ni kendi üzerine de almadığı Manavgat Belediyesi'nede vermeye yanaşmadığı belirtildi.

Evresenki Kültür Evi'nin Antalya'ya taşınması halinde Evrenseki Mahallesi sakinlerinin kültür evine bağışladıkları asırlık Yörük eşyalarını geri alacakları ifade edildi. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Evresenki Kültür Evi'nin yerinde kalması taraftarı olduklarını Antalya'ya verilmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi. Evrenseki Mahallesi sakinleriyle bir araya gelen Başkan Sözen, kültür evinin, mahalli seçimler sonrası Büyükşehir Yasası'nın hayata geçirilme noktasında ilde kurulan Tasfiye Komisyonu'na alınmadığı için arafta, muallakta kaldığını kaydetti.

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nde kültür evinin Manavgat Belediyesi'ne verilme hususunda bir çok defa görüşme yaptıklarını anlatan Sözen, "Turizme hizmet veren Büyükşehir Yasası'nın uygulama noktasında 'Zemini farklı, üstündeki muhteviyatı farklı' gerekçesiyle İl Tasfiye Komisyonu'nu tasfiye içine almadı. Kültür evi 30 Mart mahalli seçimler sonrası mullakta kaldı. Kültür evinin bize verilmesi noktasında Antalya Büyükşehir'le bir çok defa talebimiz oldu. Fakat geçen süre içinde bir netice alamadık. Buranın hayata geçirilmesinde çok büyük emek harcanmış. Kültür turizmine hizmete veren bir yer. Antalya'ya verilmesine karşıyız. Bize verilmediği için bizde bir şey yapamıyoruz. Sahibi belli olmayan, bizim uhtemizde olmayan bir yere yasalar gereği bir şey yapamayız. Evrenseki halkının binbir emekle hazırladığı Evrenseki Kültür Evi'nin yerinde kalmasını istiyoruz. Burada çok büyük emek var, zayi olmasına asla izin vermeyiz. Buranın turizm sezonu öncesi tam teşekküllü olarak kültür turizmine açılmasına istiyoruz. Evrenseki halkının binbir emekle kurduğu bu kültür evini asla Antalya'ya verilmesine asla izin vermeyiz." diye konuştu.

"KÜLTÜR EVİ ANTALYA'YA TAŞINIRSA EŞYALAR GERİ ALINACAK"

Kültür evinde 2 bin 500'ün üzerinde 7 asırlık Yörük-Türkmen hayatını anlatan eşya bulunduğunu belirten Evrenseki Kültür Evi Müdürü Rukiye Barut, kültür evinin temizliğini bir otelin desteğiyle yaptıklarını söyledi. Evrenseki Kültür Evi'nin Akdeniz, Ege ve Teke yöresinde yerli ve yabancı turistlere tam donanımıyla Yörük hayatını anlatan tek kültür evi olduğunu belirten Barut, kültür evine başta Belçika, Almanya, Hollanda, Fransa, Avusturya, Lüksemburg, Finlandiya ve İsveç olmak üzere Avrupalı folklor bilimcilerinin ziyaret ederek Anadolu'daki Yörük hayatı hakkında bilgi sahibi olduğunu kaydetti.

Bir yıla yakındır kültür evinin temizliğini bir otelin temizlik personeliyle sürdürdüklerini belirten Barut, "Kültür evi Antalya ile Manavgat arasında ortada kaldığı için tam teşekküllü olarak kültür turizmine hizmet veremiyoruz. Burada bir kültür hazinesi var. Bu sorunun turizm sezonu öncesine kadar çözülmesini istiyoruz. Evrenseki halkı, kültür evinin Antalya'ya götürülmesi halinde bizden sergilenmesi için verdikleri eşyalarını geri alacaklarını söylüyor. Kültür evinin Evrenseki'de kalmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Tüzel kişiliğinin kaybetmeden önce Evreseki Belediyesi'nin kurduğu kültür evinde Yörük-Türkmen hayatını anlatan 6,5 asırlık 2 bin 500 eşya bulunuyor. Halk bilimci Hüseyin Kök'ün 6 yıl içinde topladığı Evrenseki Kültür Evi'ndeki Yörük eşyalarını her yıl binlerce Avrupalı ve İskandinav ülkelerinden folklor bilimcileri ve otantik eserlere ilgi duyan yerli ve yabancı turistler ziyaret ediyor.
CİHAN
24 Şubat 2015 13:26
DİĞER HABERLER