Çankaya Belediyesi 'Yağmur Hasadı Projesi' ile hibe kazandı

İklim değişikliğine uyum ve doğal çevrenin korunması konusunda uluslararası işbirlikleri yürüten Çankaya Belediyesi, 'Yağmur Hasadı Projesi' ile Avrupa Birliği'nden (AB) hibe almaya hak kazandı. Çankaya Belediyesi, Peyzaj Araştırmaları Derneği (PAD) ve Portekiz İnsani Dünya Derneği (AMH) işbirliğiyle hazırlanan 143 bin 332 Euro bütçeli proje, AB ve Türkiye Sivil Toplum Diyaloğu - IV Çevre Hibe Programı kapsamında onaylandı.

Belediye Başkanı Alper Taşdelen'in 22 Nisan Yeryüzü Günü'nde imzaladığı Başkanlar Sözleşmesi'yle (Covenant of Mayors) Çankaya'nın karbondioksit salınımını 2020 yılına kadar yüzde 25 oranında düşürmeyi taahhüt eden; 15 Avrupa ülkesinden 39 kentin katıldığı Avrupa Bisiklet Meydan Okuması'na (EEC15) Türkiye'den katılan tek belediye Çankaya oldu. Daha temiz bir çevre, daha az karbondioksit salınımı ve kaçınılmaz hale gelen iklim değişikliklerine kentsel uyum sağlayabilmek için projeler üreten belediye son olarak 'Yağmur Hasadı Yoluyla İklim Değişikliğine Uyum' projeyle Avrupa Birliği'nden 143 bin 332 Euro hibe desteği almaya hak kazandı. İklim değişikliğine uyum kapsamında sürdürülebilir işbirlikleri kurarak AB ağlarına dahil olmasını ve bu konuda toplumsal farkındalığın artırılması için etkinler yapılmasını da içeren projenin en ilginç yönü, yağmur hasadı yapılması.

YAĞMUR HASADIYLA SU TÜKETİMİ AZALACAK

Çankaya Belediyesi ve PAD uzmanlarının, kent içerisinde yağmur suyu toplama alanları oluşturmak ve yağmur hasadı yapmak için attığı ilk adım, konuyla ilgili kapasite geliştirilmesini ve çiftçilerin eğitimini de kapsıyor. Başkentin en büyük yeşil alanlarına sahip olan ve yaz aylarında düzenli olarak sulanması gereken 500 parkı bulunan Çankaya'ya, yağmur suyunu kaybetmeden değerlendirme imkanı da sunacak projenin benzeri, Portekiz'in Tamera bölgesinde uygulanmış ve başarılı olmuştu.
CİHAN
04 Ocak 2016 11:53
DİĞER HABERLER