Çankırı'da kış mevsimi, yaran geceleri ile bir başka güzel

Çankırı'nın yerelden evrensele uzanan en önemli kültürel geleneği olan yaran kültürü devam ediyor. 4 yaran derneğinin bulunduğu Çankırı'da kış ayları ile birlikte başlayan yaran gecelerinde hem yaranlar hem misafirler eğlenip, bu kültürü yaşıyor.

Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan ve her biri 24 Oğuz boyunu temsil eden 24 yaranın oluşturduğu yaran meclislerinde, kendine has adetler sergileniyor. Anadolu'da esnaf örgütlenmesi şeklinde kurulan ve kış gecelerinde bir araya gelen esnafın mesleki dayanışma içerisinde çırak, kalfa ve usta şeklinde oluşturduğu yaran meclisleri, cumartesi günleri akşam ezanı ile birlikte toplanıp, sabah namazına kadar devam eden renkli etkinliklerin yaşandığı meclisler olarak dikkat çekiyor. Tekerlemelerle çırakların ağız çabukluğu ve dil sürçmelerini önlemek, hizmet ettirilerek gurur ve kibirle mücadele yanında orta oyunları ve yöresel yaran müzikleri ile şenlenen yaran meclisleri, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne de girdi.

Çankırı'da 2016 yılında yanan ocakların bazıları son bulurken bazı ocaklar ise başlangıç yapıyor. Baş ağalıklarını Murat Altay ve Hasan Çakır'ın yaptığı İçyenice köyü yaranı, başağaların son ocağını yakmasıyla son buldu. Yaran meclisine katılan Türk Büro-Sen Çankırı Şube Başkanı Metin Memiş, yaptığı açıklamada, "Yaranların büyük çoğunluğunun gençlerden oluşması çok güzel. Köydeki birlik beraberliğe katkı sağlayan yaran, köylülerin kaynaşmasını, gençlere Müslüman Türk'ün töresini, inançlarını, ahlakını, eline, beline, diline sahip olmayı öğretmekte. Orta oyunları, mahalli oyunların oynandığı, sohbetlerin yapıldığı yaran gecelerinde yemek ikramı ve Cezayir türküsü ile misafirler uğurlanır." dedi. CİHAN
15 Şubat 2016 11:16
DİĞER HABERLER