Çankırı'ya has yaran kültürünü engelliler için düzenlediler

ÇANKIRI (CİHAN)- Çankırı'nın yerelden evrensele uzanan en önemli kültürel geleneği olan yaran kültürü devam ediyor. 3 yaran derneğinin bulunduğu Çankırı'da kış ayları ile birlikte başlayan yaran gecelerinde hem yaranlar hem misafirler eğlenip, bu kültürü yaşıyor. Kökeni Orta Asya'ya kadar uzanan ve her biri 24 Oğuz boyunu temsil eden 24 yaranın oluşturduğu yaran meclislerinde, kendine has adetleri ile misafirler unutulmaz anlar yaşıyor.

Anadolu'da esnaf örgütlenmesi şeklinde kurulan ve kış gecelerinde bir araya gelen esnafın mesleki dayanışma içerisinde çırak, kalfa ve usta şeklinde oluşturduğu yaran meclisleri, cumartesi günleri akşam ezanı ile birlikte toplanıp, sabah namazına kadar devam eden renkli etkinliklerin yaşandığı meclisler olarak dikkat çekiyor. Tekerlemelerle çırakların ağız çabukluğu ve dil sürçmelerini önlemek, hizmet ettirilerek gurur ve kibirle mücadele yanında orta oyunları ve yöresel yaran müzikleri ile şenlenen yaran meclisleri, UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine de girdi.

Çankırı yaranlarını diğerlerinden ayıran en önemli özellik ise genelini çocukların oluşturduğu engelliler için özel olarak yapılan yaran gecesi. Çankırı merkeze bağlı Doğantepe köyü yaranı iki yıldır engelli vatandaşlar için özel yaran gecesi düzenliyor. Küçük baş ağalını Turgut Altındağ'ın, büyük baş ağalığını ise Lütfü Erdoğan'ın yaptığı yaran gecesi ile engelli çocuklar unutulmaz dakikalar yaşadı. Engelliler için düzenlenen yaran gecesi hakkında açıklamalarda bulunan Büyük başağa Erdoğan, "Yaran kültürü genellikle şehir merkezi ve köylerimizde devam etmektedir. Biz Doğantepe köyü olarak yaran kültürümüzü yaklaşık olarak 20 yıldır kesintisiz devam ettiriyoruz. Ve kültürümüzü yaşatırken özürlü kardeşlerimizin de toplumda bir yerinin olduğunun farkında olarak, 2 yıldır onlar için özel bir yaran gecesi düzenliyoruz. Ve bu geceden bizler de çok mutlu oluyoruz." dedi.

Yaran kültürü hakkında da bilgi aktaran Erdoğan, "Yaran, 24 kişiden oluşur, bir tane de çavuş vardır. Ve çavuş yarandan sayılmaz. Bir büyük başağa bir de küçük başağa ve reisten oluşur. Yaran odaları özel olarak düzenlenir. Dışarıdan ışık dahi almaz, yaranın giysisi misafirden ayırt edilmesi için özeldir. Yaran yemeği standarttır. Çorba, güveç ve tatlıdır. Yaran eline beline sahip olan kişidir. Yaran gönül işidir." ifadelerini kullandı. CİHAN
15 Şubat 2015 09:47
DİĞER HABERLER