Çavuşoğlu: Suriye muhalefeti YPG'yi istemiyor, kimse de bunu dikte edemez

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye barış görüşmelerinin, muhaliflerle masanın aynı tarafında (PKK ile bağlantılı) YPG'nin de katılması ısrarı sebebiyle ertelendiğini doğruladı. Çavuşoğlu, muhaliflerin YPG'yi istemediğinin söyledi. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise görüşmelerin 'kapsayıcı' şekilde yapılmasını istediklerini belirtti ve ancak bu şekilde geçiş sürecinde beklenen sonucun alınabileceğini savundu.

Türkiye-AB Bakanlar Siyasi Diyalog Toplantısı'na verilen arada soruları cevaplayan Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye barış görüşmelerinin bir an evvel başlamasında fayda olduğunu dile getirdi. Çavuşoğlu, "Çünkü ateşkesin bir an evvel sağlanması gerekiyor. Şu anda rejim güçlerinin, İran'ın da desteği ve Rusya'nın da havadan desteğiyle, sivillere yönelik saldırıları çok sayıda kadın ve çocuk dahil sivillerin ölümüne sebep oldu. Ama Suriye'de kesin çözüm, siyasi çözümdür. Bu konuda hepimiz hemfikiriz." dedi.

"MUHALEFETİ SULANDIRMAYA YÖNELİK ÇABALAR VAR"

"Riyad'da muhalefet toplandı, kendi koordinatörünü ve müzakere heyetini belirledi. Şimdi rejim de kendi müzakere heyetini belirledi. Bu süreçte özellikle muhalefeti sulandırmaya yönelik çabalar var. Bazı ülkelerin çabaları var. Biz buna karşıyız. Muhalefet de buna karşı." diyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Özelikle de YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek, bu süreci akamete uğratmaktır. Bunu isteyen bazı ülkeler olabilir ama bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım. Şu anda Riyad'daki muhalefet YPG ve rejim yanlısı 'sözde' muhalefetin kendi içlerinde olmasını istemiyor. Kimse de bunu dikte edemez. Zaten rejimin kuklası olan diğer önerilen isimler çok istiyorlarsa rejim tarafından heyete katılabilirler. YPG için de bu geçerli."

"YPG ÖNEMLİYSE DAEŞ DE VAR"

"Suriye'de kontrol ettiği alan bakımından YPG önemliyse o zaman DAEŞ de bir terör örgütüdür. O da Suriye topraklarının yaklaşık yüzde 40'ını şu anda kontrol ediyor. El Nusra da belli bir bölümünü kontrol ediyor." diyen Çavuşoğlu, "Dolayısıyla terör örgütleri ile ılımlı muhalefet arasındaki ayrımı çok iyi yapmak lazım. Terör örgütlerinin müzakere heyeti içinde olmaması gerekiyor. BM ve temsilcileri, arazideki her grupla veya koalisyonun içindeki ülkeler her grupla istediği zaman görüşebilir, görüş alışverişinde bulunabilir. Biz bu konuda kimseye bir şey dikte edemeyiz Türkiye olarak. Ama şu bir gerçek ki, Riyad'daki muhalefet, kendi arasında terör örgütlerini ve rejimin sözde muhalif (destekçilerini) görmek istemiyor. Bunu da kabul etmiyor. O nedenle görüş ayrılıkları var. Ama tüm ülkelerin bir an evvel Suriye'de ateşkesin sağlanması ve siyasi müzakereler ve çözüm için üzerine düşen görevi yapması gerekiyor." dedi.

"BİDEN İLE IRAK'TA EĞİTİLEN GÜÇLERİN BİRLEŞTİRİLMESİNİ GÖRÜŞTÜK"

Başika'da tüm amaçlarının Irak'ın IŞİD'le mücadelesine destek vermek olduğunu ifade eden Mevlüt Çavuşoğlu, burada Musul ulusal muhafızlarının eğitildiğine dikkat çekti. IŞİD'in kampa yönelik tehditleri üzerine güç takviyesi yaptıklarını belirten Çavuşoğlu, bazı ülkelerin de kışkırtmasıyla bu durumun Bağdat'ta hassasiyet yarattığını ifade etti. Bakan Çavuşoğlu, ABD Başkanı Joe Biden'ın İstanbul ziyareti sırasında, Irak'ta Türkiye tarafından eğitilen IŞİD'e karşı mücadele edebilecek fakat dışlanmış unsurların nasıl birleştirilebileceğini görüştüklerini dile getirdi. CİHAN
25 Ocak 2016 13:37
DİĞER HABERLER