Çeşme'de ormanda kalan sığınmacılara gönüllü üniversiteliler sahip çıktı

Çeşme'de ormanda kalan sığınmacılara gönüllü üniversiteliler sahip çıktı
İzmir'in Çeşme ilçesi Çiftlikköy bölgesi, son dönemde yabancı sığınmacıların Yunan adalarına kaçmak için kullandıkları yerlerden biri. Türkiye'nin dörtbir yanından önce İzmir'in Konak ilçesi Basmane semtine gelen çoğunluğu Suriyeli sığınmacılar, daha sonra Çiftlikköy'e hareket ediyor. Pırlanta Plajı yakınındaki ormanlık alanda, Yunan adalarına geçmek için bekleyen sığınmacılar, yaşam mücadelesi veriyor. Çeşme'de okuyan bir grup gönüllü üniversite öğrencisinin biraraya gelerek kurduğu İmece İnsiyatifi ise topladığı yiyecek, içecek, giyim ve battaniye gibi ayni yardımları bu kişilere dağıtıyor.

Çeşme, sığınmacıların sık sık kanunsuz yollarla Yunan adalarına kaçmaya çalıştığı yerlerin başında geliyor. Hemen her hafta denizde bir facia haberiyle gündeme gelen ilçede üniversite öğrencilerinin önderlik ettiği bir oluşum, sığınmacılara yardım eli uzattı. Gönüllü öğrenciler, önceleri kendi ceplerindeki paralarla göçmenler için erzak aldı. Aynı zamanda eşya toplayan öğrencilerin bu hayırlı işi kısa sürede duyuldu ve duyarlı vatandaşların da desteğiyle büyüdü. İmece İnsiyatifi, bugün 600-700 sığınamcının kıyafet ve yemek ihtiyacını karşılamaya çalışıyor. İnsiyatifin yaptığı faaliyetleri duyan Türkiye'nin dörtbir yanından hayırseverler de yardım paketleri göndererek yardım ediyor. Üniversiteli gönüllüler nakit para kabul etmiyor, sadece erzak ve kıyafet yardımı alıp göçmenlere dağıtıyor.

Çeşme'de başlayan iyilik hareketi olan İmece İnsiyatifi ve sığınmacılara yapılan yardımlarla ilgili bilgi veren Ege Üniversitesi Turizm Otelcilik Yüksekokulu öğrencisi Kadir Kılıç, üç yıldır faaliyette olduklarını, sadece Suriyeli göçmenler değil, ihtiyacı olan herkesin yardımına koşmaya çalıştığını söyledi. Çeşme bölgesinde sığınmacıların yoğun bulunmasından dolayı onlarla ilgilendiklerini dile getiren Kılıç, "Şu anda bölgemizde böyle bir durum var, bununla meşguliyetimize devam ediyoruz. İnsiyatifimiz tamamen, çoğunluğu üniversite öğrencisi olan gönüllülerden oluşuyor. Halktan aldığımız yardımları göçmenlere dağıtıyoruz. Halkımızı bu konularda daha çok bilgilendirmeye, sevketmeye çalıyşıyoruz. Göçmenlerin giysi yardımlarına ihtiyaçları var. Battaniyeye ihtiyaçları var. Gıda ve su ihtiyaçları var. İlaca ihtiyaçları var. Doktora ihtiyaçları var. Vatandaşlarımızın yardımlarını bekliyoruz. Bize, Facebook'ta yer alan 'İmece İnsiyatifi' sayfamızdan ulaşabilirler." dedi.

İmece İnsiyatifi gönüllülerinden biri de Ege Üniversitesi öğrencisi Hande Tuna. Şu an bölgede bulunan sığınmacılara ellerinden gelen yardımı yapmaya çalıştıklarını dile getiren Tuna, "İlk önce onların temel gıda ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Gıda poşetleri hazırlanıyor. Her gün sandviçler hazırlanıyor. Elimizden geldiğince yardım etmeye çalısıyoruz. Sadece gönüllülerden oluşuyor. Yardım etmek isteyen herkese kapımız açık. Göçmenlerin her şeye ihtiyacı var. Çocukların ayağında çorap dahi yok. Suya bile ihtiyaçları var. Ormanlık alanda harabelerin içinde kalıyorlar. Isınma yok, yiyecek yok, su yok. Çocukların hepsi hasta. Daha fazla ktitleye ulaşmamız gerekiyor. Daha fazla yardıma ihtiyacımız var, daha fazla ölüm olmaması için, kıyıya daha fazla cesetlerin vurmaması için." şeklinde konuştu.

İnsiyatif gönüllülerinden Binnur Eser de iyilik hareketinin belkemiğini gönüllü öğrencilerin oluşturduğunu belirterek, şunları anlattı: "Hepsi insani yardımlara katkıda bulunabilmek için derslerinin haricinde bütün zamanlarını burada harcayan güzel insanlardır onlar. Bizler de elimizden gelen her türlü yardımı yapmaya gayret ediyoruz. Kendi adıma insiyatifte 11 gündür faaliyet göstermekteyim. Buraya ilk geldiğimde düşüncem şu olmuştu, 'Ben nasıl faydalı olabilirim?' Önce maddi yardım etmek istedim ancak bana söylenen, 'Biz maddi yardım kabul etmiyoruz.' oldu. 'Ama arzu ediyorsanız listemiz bu. Bize ne alabilirsiniz?' diye söyledikleri vakit birlikte gittik, alışverişimizi yaptık. O gün bugündür ben bir daha yanlarından ayrılamadım. İhtiyacı olan o kadar insan var ki onları gördükten sonra ayrılamıyorsunuz. Halkın desteğini, bütün Türkiye'nin desteğini görüyoruz. Diyarbakır'dan bile bize kargolar gönderen insanlarımız var. Her yere sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Yapmak istediğimiz sadece insanların ölmemesi, aç kalmaması, soğuktan donmaması. Yardım edebilmek, büyük bir lütuftur. Onlara yardım etmeyi canıgönülden istiyoruz, çünkü hepimiz insanız. Rabbim, yaratırken hiçbirimizi ayrı yaratmamış. Biz eşit insanlarız. Tek düşüncemiz, sadece yardım edebilmek."

İmece İnsiyatifi'nin topladığı ve vatandaşlardan gelen yardım paketleri bir depoda biriktiriliyor. Daha sonra yine gönüllüler tarafından, kendi arabalarına yüklenerek sığınmacıların bulunduğu yerlere götürülüp dağıtılıyor. CİHAN
10 Aralık 2015 13:45
DİĞER HABERLER