Çetiner: Seyfe Gölü kuruyor, acilen tedbir alınmalı

Kırşehir Mucur ilçesinde bulunan Seyfe Kuş Cenneti'ne beklenen ilginin gösterilmemesi üzerine kendi kaderiyle baş başa kaldı. Seyfe Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, "Seyfe Gölü, aşırı sıcaklar ve kuyulardan su çekilmesi sebebiyle kuruyor. Bir an önce gerekli radikal tedbirleri almamız gerekiyor" dedi.

Yaklaşık 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin aşırı sıcaklar nedeniyle büyük bölümünün kuruduğunu söyleyen Ömer Çetiner, başta flamingolar, martılar, ördekler olmak üzere yüzlerce kuş türünün yaşam mücadelesi verdiğini ifade etti. Çetiner, "Seyfe Gölü, kaderine terk edilirse, burası cehenneme döner. Seyfe Gölü'nün çöl olmasını istemiyorsak, kalıcı tedbirler alınmalıdır. Seyfe Gölü'ndeki kuşlar, güçlükle yaşam mücadelesi vermesine rağmen, gölü bizden çok seviyorlar ve burayı terk etmiyorlar. Suyun büyük kısmı, buharlaşma nedeniyle uçup gitti. Kalıcı ve radikal tedbirler alınmalıdır" dedi.

SEYFE GÖLÜ'NDEN İÇME SUYU TEMİN EDİLİYOR

Yaz sıcaklarındaki buharlaşma ve bölgedeki derin su kuyularından sulama ve içme suyu temin edilmesi nedeniyle Seyfe Gölü'nün büyük ölçüde kurumasına neden olduğuna dikkat çeken Çetiner, bölgenin Uluslararası Ramsar Sözleşmesi koruma sınıfına sahip, Türkiye'nin çok önemli doğal varlıkları arasında yer aldığını belirtti.

Seyfe Gölü Kuş Cenneti'nin kurumaması için gerekli tedbirleri sıralayan Çetiner, "Kırşehir, geçtiğimiz haziran ayında iyi yağış aldı. 30 gün sürecince 23 gün yağış oldu. Şu anda Seyfe Gölü'nde su kaybı hızlandı. Çünkü mevsim normallerinin çok üzerinde ısınan Kırşehir'de Seyfe Gölü de bundan zarar görmekte. 10 bin 700 hektar alanı kapsayan Seyfe Gölü Kuş Cenneti'ni kurtarmanın çareleri bir an önce masaya yatırılmalı. Acil çözüm bulmamız gerekiyor. Çatak Projesi sürdürülmeli ve daha uygun hale getirilmeli. Göl kıyısına yakın yerlerdeki destek oranı artırılmalı. Seyfe Havzası'ndan alınan içme suları için alternatif yerler bulunmalı. Eski Doğanlı, Malya Seyfe kaynaklarındaki sular kontrol edilmeli. Damlama sulama sistemine geçilmeli. Sulama amaçlı, ruhsatlı derin kuyu pompalarıyla alınan sular kontrol altına alınmalı, su tüketim miktarı ölçülmeli. Ruhsat alırken belirtilen miktar kadar su verilmeli. Çok fazla su çekiliyor, kiralama yöntemiyle çok büyük arazi sulanıyor. Havzadaki su seviyesi ölçülerek, o oranda su verilmeli. Damlama tipi sulama teşvik edilerek zorunlu tutulmalı." ifadelerini kullandı. CİHAN
04 Ağustos 2015 17:14
DİĞER HABERLER