Çevre Mühendislerinin kaderiyle oynanıyor

ADANA (CİHAN)- Çevre Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Kenan Doğan, çevre mühendislerini sıkıntıya sokan çevre görevlisi mağduriyetini dile getirdi. 2009 yılından beri, çevre mühendisliğinin çalışma alanlarını diğer mesleklerle paylaştırmanın bir aracı haline gelen çevre görevlisi ve eğitiminin, yeni mağduriyetler oluşturmaya devam ettiğini anlatan Doğan, "1-4 Mart tarihleri arasında yapılan Çevre Görevlisi Vize Eğitimi ile mağduriyet yaratılma sırası artık deneyimli meslektaşlarımıza gelmiştir." dedi.

2009 yılından beri tartışılan ve üzerinde birçok kez düzenlemeye gidilen 'çevre görevlisi' kavramının, 5 yılı aşkın bir süredir çevre mühendislerini yıprattığını belirten Kenan Doğan şu görüşlere yer verdi; "Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, geçen 5 yıllık süreçte yönetmeliği 4 kez değiştirmiş ve her değişiklik sonrasında bizlerin kaderleriyle oynamıştır. Bundan sanayiciler de nasibini almış, uygulamalar konusunda oryantasyon problemi yaşamışlardır. Bu süreçte; Çevre Mevzuatını uygulamakla yükümlü, Türkiye'nin yetkin çevre uzmanlarının itibarı zedelenmiştir. Çevre Görevlisi Yönetmeliği'nde 2014 yılı Mayıs ayında yapılan değişiklikle; yeni mezun mühendislerin, çevre danışmanlık sektöründe çalışabilmesi için Çevre Görevlisi Eğitimi'nden geçmesi gerektiği belirtilmiş. Yaklaşık 5 yıldır, Türkiye'de izin ve lisans sürecini yürütmüş ve başarılı bir şekilde binlerce tesisin çevre izinlerini almış olan çevre mühendislerine, 3 günde mevzuat okutulmuştur(!) 4 yıllık bir üniversite eğitiminin ardından teknik olarak uygulamaya yeterli görülenlere bakanlık personeli tarafından sadece ekrana yansıtılarak öğretilen mevzuat eğitimi zorunlu tutulmuştur."

Bakanlık uzmanlarının binlerce kişiye verilen haftalık eğitimlerde; denetim yapmak ya da mevzuatları uygulamak yerine, çevre mühendislerine mevzuat dersi vermekle vakitlerini geçirdiğini anlatan Doğan, "Maalesef mevzuatın uygulanması yerine, bakanlığın personeli bu eğitimlerin organizasyonları ve hazırlıklarıyla süre ve enerji kaybı yaşamıştır. Bakanlığın görevlileri asli işlerinden uzaklaştırılmaktadır. Düzenlenen eğitimlerin katılımcı sayılarına ve ücretlerine bakıldığında, eğitimlerin bütçesi milyon TL'lerle ifade edilmektedir. Maalesef çevre mühendisleri; aldıkları mühendislik formasyonu ve eğitimi sonucunda, yasalarla kendisine verilen mesleki hakları kullanabilmek için, hiçbir meslek grubunda olmayan bu tarz bir eğitime katılmak zorunda bırakılmışlardır. Kendi aslolan işini yapabilmesi, haksızca bir mevzuat eğitimine tabi tutulup gerçekleştirmesi istenen meslektaşlarımız; eğitim ücretlerini kendi ceplerinden karşılamaktadır. Bu konuda en büyük mağduriyeti ise; yeni mezun ve daha iş bulamamış, mühendisliklerini yapabilmek için her şeye razı olan arkadaşlarımız yaşamaktadır. Bu eğitim ücretleri ise bir vakfın kasasına gitmektedir."

YENİ MEZUN OLANLAR 10 AY BEKLEMEK ZORUNDA

Bakanlığın geçen kasım ayında yeni mezunlara yönelik eğitim açtığını ifade eden Doğan, "Bakanlık; bu programı kaçırmış veya yeni mezun olanlar için eğitimi, etkinliği açma sıklığına bağlı olarak 2015 yılı sonunda planladığını açıklamıştır. Bu durum, yeni mezun olanlar için 10 aylık bir bekleme, işsizlik ve büyük bir haksızlık demektir." CİHAN
05 Mart 2015 12:56
DİĞER HABERLER