CHP'li Ağbaba: Öğretmen rotasyonu ikinci 'kavimler göçü' gibi

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) aynı okulda 15 yıl görev yapan öğretmenlerin zorunlu yer değiştirmesine ilişkin düzenlemesine tepki gösterdi. 7 Haziran seçimlerinin ardından formalite olarak görevini sürdüren bakanlığın atamasını skandal olarak değerlendiren Ağbaba, zorunlu rotasyonu, 'kavimler göçünden sonra en büyük göç dalgası' şeklinde nitelendirdi.

Ağbaba, yaptığı açıklamada, MEB'in 30 Eylül 2015 itibarıyla bulunduğu okulda 15 yıl görev yapan öğretmenlerin valiliklerde oluşturulan ilçe grupları içerisinde, zorunlu yer değişikliğine tabi olmasını kararlaştırdığını anımsattı. Bakanlığın 7 Haziran genel seçimlerinden sonra yürütme görevinin formaliteden ibaret olduğunu vurgulayan Ağbaba, buna karşın eğitim sistemini etkileyecek icraatlarda bulunmasını skandal olarak nitelendirdi.

Ağbaba, şöyle devam etti: "Her şeyden önce mevcut Bakanlar Kurulu ve doğal olarak Milli Eğitim Bakanı şu an formalite görev yapmaktadır. Bu bakanların önemli konularda karar alamayacağı ve önemli uygulamalar yapamayacağı beklenirken alelacele böyle bir karar alınması ve uygulanması siyaseten etik değildir. Aldığı her karar ayrı bir skandala dönüşen Milli Eğitim Bakanlığı bu kez de rotasyon kararıyla yeni bir skandala imza atmak üzere. Milli Eğitim Bakanı basın mensuplarına bu yıl rotasyonun uygulanmayabileceğini açıklamasına rağmen geçtiğimiz günlerde yeni bir yönetmelik değişikliği ile öğretmenlerimizden aynı kurumda 15 yılını dolduranların 20-24 Temmuz tarihleri arasında okul tercihinde bulunmaları gerektiğini duyurmuştur."

Binlerce öğretmeni ilgilendiren rotasyon uygulamasını yeni kurulacak hükümetin değerlendirmesi gerektiğinin altını çizen Ağbaba, şu ifadeleri kullandı: "Bu uygulama bizce kavimler göçünden sonraki en büyük göç dalgasının yaşanmasına sebep olacak ve eğitim camiasına sıkıntıdan başka bir şey getirmeyecektir. Eğitim sendikaları konuyu yargıya taşımışlar ve büyük ihtimalle yargı eğitim çalışanları lehine karar verecektir. Bu durumda telafisi güç zararlar oluşacağı muhakkaktır. Öğretmenlerin isteği dışında rotasyona tabi tutulması sürgün anlamına gelecektir. Bakanlığın bu tür bir dayatma içine girmesi kabul edilemez. MEB'i uyarıyoruz; dershane yasasında olduğu gibi eğitim sistemimizi içinden çıkılmaz bir duruma sokmayın. Kararınızı bir kez daha gözden geçirerek yeni hükümet kuruluncaya kadar, okullardaki norm güncellemeleri yapılıncaya kadar rotasyon uygulamanızdan vazgeçin." CİHAN
15 Temmuz 2015 14:20
DİĞER HABERLER