CHP'li Didem Engin: Hükümet ihracatçıların sorunlarını görmüyor

Ocak ayı ihracat verilerindeki sert düşüşü TBMM gündemine taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, hükümetin ekonomi yönetimini eleştirdi.

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'ye yönelttiği yazılı soru önergelerinde Ocak ayı ihracat verilerini konu alan Milletvekili Didem Engin, ihracattaki gerilemenin çok yüksek boyutlara ulaştığını, fakat hükümetin ihracatçıların sorunlarını görmediğini ve önlem almakta yetersiz kaldığını belirtti. 2014 yılında 157 milyar dolar olan ihracatın, 2015 yılında 143 milyar dolara gerilediğini de hatırlatan CHP'li Engin, hükümetin bu gerilemeyi durdurmada başarısız olduğunu sözlerine ekledi.

Açıklanan verileri değerlendiren Engin "Kilogram bazında ihracat yüzde 1 gerilerken, dolar bazında ihracatta bu denli şiddetli bir gerileme olması ihracatçılarımızın ürünlerini çok daha ucuza sattığının ve fiyat kırarak ihracat yapmak zorunda kaldıklarının bir göstergesidir." dedi.

Soru önergesinde bakanlık ve TİM (Türkiye İhracatçılar Meclisi) verileri arasında bu denli önemli farklılıklar olmasına da değinen Engin, bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanı Tüfenkci'den açıklama talep etti.

5 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ İHRACAT 10 MİLYAR DOLARIN ALTINDA

CHP İstanbul Milletvekili Didem Engin, aylık ihracatın 5 yıldan sonra ilk kez 10 milyar doların altına gerilediğini, üreticinin ve ihracatçının yoğun bir ekonomik buhran içine sürüklenirken hükümetin bu konuda önlem almakta yetersiz kaldığını belirtti.

IRAK'A İHRACAT YÜZDE 47.9, RUSYA'YA İHRACAT YÜZDE 46 AZALDI

İhracat verilerini ülkeler bazında değerlendiren Didem Engin, en fazla ihracat yapılan 5 ülkeye olan ihracatımızın da düştüğünü belirterek, Irak'a yapılan ihracatın yüzde 47.9, Rusya'ya yapılan ihracatın yüzde 46 azaldığını belirterek, "Bu şiddetli düşüşler hükümetin dış politikadaki başarısızlığının üreticiye ve ihracatçıya yansımasıdır." dedi.

İHRACATÇILARA NE TÜR EK DESTEKLER VE TEŞVİKLER PLANLANIYOR?

11 Ocak 2016 tarihinde açıklanan Orta Vadeli Program'da 2016 yılı ihracat hedefinin 155.5 milyar dolar olarak tespit edildiğini hatırlatan Didem Engin, soru önergesinde Ocak ayında yaşanan büyük düşüş sonrasında 2016 yılı hedefine ulaşmak için alınan somut önlemler ve yeni kararlar ile ihracatçılara ne gibi ek destekler ve teşvikler verileceğini sordu.

GÜMRÜK KAPILARINDA YAŞANAN SORUNLARIN ÜLKE EKONOMİSİNE MALİYETİ NEDİR?

Sınır kapılarında yaşanan sıkıntıları da TBMM gündemine taşıyan Didem Engin, Gürbulak Sınır Kapısı'nda 35 kilometre Tır kuyruğu olduğu ve kapasitesinin sadece yüzde 30'unun çalıştığı, Habur sınır kapısının yeniden açılmasına rağmen personel eksikliği nedeniyle sadece yüzde 10 kapasiteyle çalıştığı haberlerinin doğruluğunu sordu. İhracatçıların gümrüklerde yaşadığı sorunların ülke ekonomisine maliyetini de sorgulayan Didem Engin, bu maliyetin boyutlarının araştırılmasını ve gereken düzenlemelerin yapılmasını talep etti.

PETROL DÜŞERKEN ZAM ÜSTÜNE ZAM YAPILMASININ GEREKÇESİ NEDİR?

Haziran 2014'ten bugüne petrolün varil fiyatının neredeyse yüzde 70 ucuzladığını da hatırlatan Didem Engin, bu ucuzlamanın iç piyasaya yansımamasının gerekçesini sorarak, yapılan haksız zamların hem tüketiciyi hem de üreticiyi zor durumda bıraktığını vurguladı.

NEDEN YÜKSEK TEKNOLOJİ İHRAÇ EDEMİYORUZ?

Dünya Bankası verilerine göre ihracatımızda yüksek teknolojili ürünlerin payının yalnızca yüzde 2 olduğunu belirten CHP Milletvekili Engin, bu oranın Malezya'da yüzde 44, Fransa'da yüzde 26, Almanya'da yüzde 16, Macaristan'da yüzde 16, Çek Cumhuriyeti'nde yüzde 15, Yunanistan'da yüzde 8, Endonezya'da yüzde 7, Nijerya'da ise yüzde 3 olduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin 2011 yılından bu yana yüzde 2 bandını aşamadığını vurguladı.
CİHAN
04 Şubat 2016 13:31
DİĞER HABERLER