CHP'li Gök, 94 gazeteciye sürekli basın kartı verilmemesini TBMM'ye taşıdı

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

Basın Kartları Yönetmeliği, Basın Kartı Komisyonu üyesi gazetecilik meslek örgütlerinin görüşü alınmaksızın 28.08.2015 tarihinde çıkarıldığını dile getiren CHP'li Gök, şunları ifade etti:
"Bu yönetmeliğini iptali için Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) tarafından Danıştay'da açılan davada, yönetmeliğin davacıların görüşüne başvurulmadan idarenin keyfi tutumuyla hazırlandığı vurgulanmıştır. Ayrıca, yönetmeliğin kamu yararını gerçekleştirmekten uzak olduğu, Anayasa ve yasalara aykırı olduğu, 2014 yılı Aralık ayında yapılan Basın Kartı Komisyonu Toplantısında, sürekli basın kartı almaya hak kazanmış 94 gazeteciye kartlarının genel müdürün keyfi tutumu nedeniyle verilmediği ifade edilmiştir. Muhalif seçmeni bu haktan yoksun bırakıp sindirmek üzere muhalif saydığınız basını susturup tek yanlı propagandayı etkin kılan bu yönetmelik değişikliğiyle ortaya çıkan kısıtlanmış, basın kartı elinden alınmış işsiz bırakılmış basın emekçileri ordusundan oluşmuş tablo, ülkemiz hakkında demokratik değerlerin ayaklar altına alındığı yolundaki izlenimleri güçlendirmiş olup bir an önce kısıtların kaldırılması, ortamın demokratikleştirilmesi Türkiye için büyük bir ihtiyaçtır."

Gök, bu bağlamda Başbakan Davutoğlu'na şu soruları yöneltti: "2014 yılı Aralık ayında yapılan Basın Kartı Komisyonu Toplantısında, sürekli basın kartı almaya hak kazanmış 94 gazeteciye kartlarını vermeyen genel müdüre bu doğrultuda bir talimat verilmiş midir?

Komisyon,1973 yılından bu yana 13 kişiden oluşmakta iken 2015 yılında, açılan davaya da konu yönetmelik değişikliğiyle bu sayı 15'e çıkarılırken, Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nin Komisyondan çıkarılması hangi haklı gerekçeye dayandırılmıştır?

Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, 231 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 'basın yayın kuruluşlarına ve gazetecilere basın karttı düzenlemek, komisyonun sekretaryasını yürütmek' işiyle görevli olduğu halde, BYEGM'nin yeni yönetmelikle Basın Kartı Komisyonu'na üye belirlemek yetkisi verilmesinin gerekçesi nedir? Basın İş Kanunu kapsamı dışında bulunan kişilere Basın Kartı verilmesi amaçlandığı iddiası doğru mudur?

Doğru ise Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'ne yeni yönetmelikle verilen Basın Kartı Komisyonu'na üye belirlemek yetkisi kimler için kullanılacaktır?

Geçici olarak işsiz kalan basın kartı sahibinin eski yönetmeliğe göre üç ay taşıyabildiği serbest basın kartının süresinin yeni yönetmelikle bir aya düşürülmüş olması basın kartı sahibi açısından yeni mağduriyetler doğurucu bir durum değil midir?

Bu uygulama ile iktidarın istemediği hiçbir gazeteciye basın kartı verilmeyeceği gibi muhalif gazetecilerin basın kartları da sudan bahanelerle iptal edileceği yolundaki endişe ve kaygıları gidermek üzere yönetmelikteki bu olumsuzlukları gidermeyi düşünüyor musunuz?

Türkiye'de gazeteciliğe ve gerçek gazetecilikle uğraşanlara indirilmiş ağır bir darbe niteliğindeki bu yönetmelik değişikliği aynı zamanda halkın haber alma özgürlüğüne de getirilmiş bir ağır kısıtlama olup seçmenleri objektif değerlendirme yapabilme bilgilerinden yoksun bırakan tek yanlı haber ve bilgi bombardımanıyla ülkemizde demokrasiye de indirilmiş bir darbe niteliği de taşıdığından, büyük tartışma ve gerginliklere neden olan antidemokratik değişikliklerin düzeltilmesini ve demokratik bir Basın Kartı Yönetmeliği hazırlanmasını ne zaman sağlayacaksınız?" CİHAN
07 Aralık 2015 12:48
DİĞER HABERLER