BALIKESİR (CİHAN)- CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Başbuşcu'nun lalelerini Meclis gündemine taşıdı. Babuşcu'nun lale şirketine özel yönetmelik çıkarıldığı iddialarını Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplamasını talep eden Havutça, bu sektörde yapılan mevzuat değişikliklerini sordu.
AK Parti Balıkesir Milletvekili Tülay Başbuşcu bu kez laleri ile Meclis gündemine geldi. CHP Balıkesir Milletvekili Havutça, Milli Gazete'nin 14 Şubat 2015 tarihli nüshasında, doğal çiçek soğanlarının nesli korumak ve ticaretini düzenlemek amacıyla çıkarılan yönetmeliklerde yaşandığı iddia edilen skandalları Başbakan Davutoğlu'na sordu.
Gazetenin haberinde 2012 ve 2013 yıllarında arka arkaya yapılan değişikliklerin bir skandalı ortaya çıkardığı iddia ediliyor. Haberdeki iddialara göre, TBMM Tarım Komisyonu üyesi Adalet ve Kalkınma Partisi Balıkesir Milletvekili Tülay Babuşcu'nun eşiyle birlikte ortağı olduğu Lalesan firmasının ihracat kotasının kısa sürede yüzde 2'den yüzde 26,2'ye çıktığı anlatılıyor. Yine, Gıda Tardım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in onayı ile adrese teslim yönetmelik değişikliği yapıldığı, çoğu profesörlerden oluşan teknik komite üyelerinin biri dışında hepsi kendilerinden görüş alınmadan ve bazı firmaların korunduğu gerekçesiyle yapılan bu yönetmelik değişikliğine tepki göstererek görevlerinden ayrıldığı iddia ediliyor.
Namık Havutça, Başbakan'a şu soruları yöneltti: "Gıda Tarım ve Hayvcancılık Bakanlığı milletvekilinin şirketine ayrıcalık tanıyan özel bir yönetmelik çıkardı mı? Gazetenin iddia ettiği skandal hakkında inceleme, araştırma ya da soruşturma yapılacak mı? Doğal çiçek soğanlarının nesli korumak ve ticaretini düzenlemek amacıyla kaç yönetmelik değişikliği hangi tarihlerde yapıldı? 2002-2015 yılları arasında bu konu ile ilgili mevzuatta kaç değişiklik yapıldı?
2013 yılında yapılan yönetmelik değişikliğinin sadece ihracat kotaları ile ilgili olması ve firmaların ihracat kotalarının belirleneceği günden bir gün önce değiştirildiği iddiası doğru mudur? Bu değişikliğin amacı neydi ki sektördeki uzun yıllardır bulunan diğer firmaların kotaları düşerken, Lalesan firmasının kotası hızla yükselebilmiştir?
2004 yılında çıkarılan yönetmelikte firmaların kotaları belirlenirken 5 yıllık veriler dikkate alınırken 2012 ve 2013 yılındaki yönetmelik değişiklikleri ile bu süreler hangi gerekçelere dayandırılarak bir yıla kadar düşürülmüştür? Çoğu profesörlerden oluşan Teknik Komite üyelerinin biri dışında hepsi kendilerinden görüş alınmadan ve bazı firmaların korunduğu gerekçesiyle yapılan bu yönetmelik değişikliğine tepki göstererek görevlerinden ayrıldığı iddiaları doğru mudur?" CİHAN