CHP'li Özel: Madenci eşini dolandıran kişi gözaltına alınmadığı için bulunamıyor

CHP Milletvekili Özgür Özel, Manisa'nın Soma ilçesinde şehit madenci eşi Meryem Gül'ü dolandıran özel banka memurunun, zamanında gözaltı veya tutuklama işlemi yapılmadığı için bulunamadığını söyledi. Gül'e, zanlı M.S.'nin İngilizce öğretmeni olan eşinin yanına Mardin'e gittiğinin söylendiğini, telefonlarının kapalı olduğunu ve kimsenin ulaşamadığını kaydetti.

Soma maden faciasında eşi Ali Gül'ü kaybeden Meryem Gül'e ait, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'ndan (AFAD) verilen yardım paralarını yatırdığı hesabı, bir banka çalışanınca boşaltıldı. İki çocuğuyla hayata tutunmaya çalışırken bir yandan da eşinden kalan borçları ödemenin derdine düşen Gül, iki defada aldığı 176 bin liranın üzerine, eşiyle birlikte ev almak için biriktirdikleri ve özel sigortadan aldıkları 30 bin lirayı ekleyerek bir bankaya götürdü. Eniştesiyle birlikte, açtıkları hesaba yatırdı. Soma'da bir bankada madenci yakınlarının hesaplarının boşaltıldığını duyan Gül, soluğu parasını yatırdığı şubede aldı. Banka görevlilerince bakıldığında onun da hesabının boşaldığı ortaya çıktı. Bankadaki yetkililer, paranın kendisine iade edileceğini, konunun araştırılacağını, biraz beklemesini söyledi ancak yaklaşık iki ay geçmesine rağmen paradan ses çıkmayınca bu kez Soma Kaymakamlığı'ndan yardım istedi. Kaymakamlık, Gül'ün şikayet dilekçesini savcılığa yönlendirdi.

Maden faciasının ardından ailelere yapılan yardımların AFAD ile birleştirildiğini hatırlatan CHP Milletvekili Özel, "Bu yardım paraları, iki taksit halinde kişi başına toplam 176 bin lira olarak ödendi. O dönemde sosyal politika anlamında, para konusunda tecrübesiz, ömürlerinde bu kadar parayı görmemiş kişilere verilmesinin sıkıntılarına dikkat çekmiştik. Gün geçmiyor ki bu konuyla ilgili Soma'da yeni gelişmeler olmasın. En sonuncusu da bir özel bankada, bir gişe memurunu madenci ailelerinin getirdiği veya onların adına yatan bu paraları zimmetine geçirdiği ile ilgili iddiaydı. İddialar, 1 milyon lira para olduğu ile ilgili. Madenci eşine, parasının banka tarafından ödeneceği söyleniyor. Bankacılık mevzuatı gereği böyle yapılması gerekiyor ama çok sayıda aile şimdi tedirgin. Maden karası bir meseleden sonra yüz karası, vicdan karası bir meseleyle karşı karşıyayız." dedi. Dolandırılmayı sadece Meryem Gül'ün değil, başka şehit madenci ailelerinin de yaşadığını dile getiren Özel, "Şehit madenci Ali Gül'ün eşi Meryem Gül, açık olarak şu an savcılığa şikayette bulunmuş durumda. Birkaç aile bankaya gittiğinde önce hesaplarının bloke olduğunu, daha sonra paralarının verildiğini söylüyor. Bankanın teftiş kurulunun bir çalışma yaptığı söyleniyor. Ticari sır ve Bankacılık Kanunu gereği, kişiler kendileri açıklamadığı takdirde bu bilgiler açıklanamıyor. Bu bilgileri bankadan almak mümkün değil ancak ilerleyen dönemde yargı safhasında mutlaka bu bilgilere erişilecek. Biz tek Meryem Gül olmadığını, çok sayıda bu konuda ailenin mağdur olduğunu ama mağduriyetlerini de bilmediklerini biliyoruz. Bankanın ise Bankacılık Kanunu gereği bu paraları ödeyeceğini söylemesi yürekleri rahatlatıyor ancak Meryem Gül, şu an parasına erişemiyor ve yokluk çekiyor. Bu konuda da bir an önce çözüm üretilmesi gerekiyor. Soma Kaymakamlığı ile Manisa Valiliği'nin de bugüne kadar bu konudaki pasif tutumları, aileleri uzun süre oyalamaları, konuyu da örtbas etmeye çalışmaları ayrı bir tartışma konusu." diye konuştu. CİHAN
28 Mayıs 2015 12:00
DİĞER HABERLER