Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak milletvekili ve 2. sıra milletvekili adayı Ünal Demirtaş, 'Görevi kötüye kullanma ve nitelikli mala zarar verme' suçlarından Enerji Bakanı Alirıza Alaboyun, Türkiye Taş Kömürleri Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan ve Hema şirketi müdürü İbrahim Hattat hakkında suç duyurusunda bulundu.
Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez, yaklaşık bir yıl önce üretimi durdurularak işçileri işten çıkarılan Kandilli'de HEMA Kömür İşletmesi'nin işlettiği maden ocağında su baskınlarını önleyen tulumbaların söküldüğünü öğrendiklerini ve tulumbaların takılmaması durumunda ocağı su basacağını ve bir daha kullanılamaz hale geleceğini açıklamıştı. CHP Zonguldak Milletvekili ve milletvekili adayı Ünal Demirtaş, bu durumla ilgili yaptıkları uyarılara rağmen gerekli önlemler alınmadığı gerekçesiyle, suç duyurusunda bulunmak için Ereğli Adliyesi'ne geldi. Özel maden işletmesinin kapanmadan önce 850 işçiye ekmek verdiği ve kapandıktan sonra mecburi olarak 27 işçinin çalıştırıldığını kaydeden Demirtaş, kapatılan madende yaklaşık 4,5 milyon kömür rezervi bulunduğunu ve bunun da değerinin 2,5 milyar TL olduğunu söyledi.
Milletvekili Demirtaş, olayda Enerji Bakanlığı, TTK ve Hema şirketinin kusuru bulunduğunu iddia etti. Demirtaş açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "GMİS Armutçuk Şube Başkanı Ali Eşitmez'in yaptığı basın açıklaması ile daha önce 850 işçinin çalıştığı maden ocağında yılbaşından bu yana üretim yapılmadığını öğrendik. Hema'nın bu ocağı TTK'ya teslim etmediği ve TTK'nın da aralarında bulunan hukuki ihtilaftan dolayı teslim almadığını öğrendik. Bu maden ocağının bakımlarının düzenli yapılması gerekiyor. Bakım yapılmazsa, yer altı sularının ocağı basması engellenmezse ocak kullanılamaz hale geliyor. Ali Bey'in yaptığı açıklamadan yaklaşık bir ay önce ocağın içerisinde su tahliyesini yapan bu maden ocağını işleten şirket ocağın içerisinde su tahliyesi yapan tulumbaların HEMA şirketi tarafından söküldüğünü öğrendik. Dolayısıyla eksi 300'de üretimin yapıldığı katında su basmaları meydana gelmeye başlamış. 10 gün içerisinde bu tulumbalar yeniden kurulmazsa ocağı tamamen su basacak ve kullanılamayacak hale geleceğini öğrendik. Biliyorsunuz Hema tarafından işletilen Alacaağzı bölgesindeki tespit edilen kömür rezervi 4,5 milyon ton. Bu rezervin bu günkü parasal değeri 2,5 milyar TL olduğu ifade ediliyor. Maden ocağını su basması ile 4,5 milyon tonluk rezerv kullanılamayacak, bir kez daha çıkartılamayacak hale geliyor. Böyle bir ocağı sıfırdan kurmaya, açmaya kalktığınızda maliyeti 200 milyon TL gibi bir rakam. Bu şekilde davranma ile Zonguldak'a ihanet edilmektedir. 850 işçinin çalıştığı ocakta yılbaşından bu yana hiçbir faaliyet yapılmamakta. Sadece ocağın güvenliği için şirket 27 işçiyi istihdam etmekte. Aradan 10 geçmesine rağmen herhangi bir üretim faaliyeti yapılmamakta. Bizim Zonguldak ve Ereğli'deki en büyük sorunumuz işsizlik. Bu maden ocağının üretimi durdurması ile 850 arkadaşımızın işsiz kaldığını hepimiz biliyoruz. Bu arkadaşlarımız Soma gibi Türkiye'nin birçok değişik yerine gidip çalışıyor. Bu konuda TTK Genel Müdürü Burhan İnan, Enerji Bakanı Alirıza Alaboyun ve Hema Şirketi müdürü İbrahim Hattat'ı uyarıp buradaki tulumbaları yeniden yerleştirmelerini ve ocağın güvenliğini sağlamalarını istedik. Aradan 2 gün geçti ve maalesef hiçbir şey yapılmadığını öğrendik. Mal sahibi ve ruhsat sahibi TTK olmasına rağmen TTK ve Enerji Bakanlığı bu ocağa sahip çıkmıyor. Enerji Bakanı Alirıza Alaboyun, TTK Genel Müdürü Burhan İnan ve Hema Şirketi müdürü İbrahim Hattat ile savcılıkta resen tespit edilecek kişiler hakkında 'Görevi kötüye kullanmak, nitelikli mala zarar vermek' suçundan suç duyurusunda bulunacağız. Bu şekilde yargıda bütün Zonguldak ve Ereğli'nin haklarını arayacağız."
Demirtaş ve beraberindeki parti yöneticileri, basın açıklamasının ardından adliye sarayına girerek, hazırladıkları suç duyurusunu içeren dilekçeyi savcılığa verdi. CİHAN